Den første sten | Analyse | Carsten Jensen | 10 i Karakter

Indledning
Vi skælver alle en smule når vi hører ordet krig. Sveden løber os koldt ned ad ryggen og ingen har, og vil nogensinde forbinde ordet med noget godt.

Krig er noget vi alle har hørt om og haft bekendtskab med, dog har de færreste af os oplevet krig tæt på og dem der har er blevet udfordret som aldrig før.

Udfordret på punkter som vi andre aldrig vil kunne drømme om. Soldater der bliver presset til det yderste både psykisk og fysisk.

Når krig opstår, er det mellem to, eller flere modstridende parter, det kan både være inden for religiøs tro, politiske holdninger eller stræben efter højere magtbesiddelse.

Danmark har i de fleste krige forholdt sig passiv og mere neutral, dog har Danmark bidraget med civile indsatser til bl.a. forskellige mellemøstlige lande, som Syrien, Irak og Afghanistan.

De danske soldater bliver sendt afsted med en viden om et kæmpe ansvar og efterfølgende konsekvenser, som kan forekomme.

Uddrag
Den anden handler om det modsatte: en forbinding, der gennemvædes af blod, opkast, tilpissede busker, en død krop.

Kødets triumf over sjælen.” (s. 4 ll. 22-25) I citatet kan man se Carsten Jensens brug af patos er lidt mere skjult end så mange andre forfatteres.

Jensen bruger ord som en død krop, dette kunne godt være beskrevet mere grotesk men det vælger han ikke at gøre.

Højst sandsynligt fordi han godt er klar over, at os mennesker godt ved hvad en død krop er, og hvilken betydning og virkning den har på de fleste.

Jensen bruger forskellige semantiske skemaer i løbet af uddraget, det mest frembrusende er krig hvor ord som soldater, død, affyre, fragvest osv. fremkommer.

Men han benytter sig også af humor, hvor han bruger ord som V-tegn, smil, lejemålet er opsagt osv. det er dog mest det andet skema der er interessant.

Hele scenariet bliver stillet op med en form for humor, og ofte bruger Jensen forskellige former for humor til at dække over det egentlige faktum, at de er sendt i krig for at eliminere fjende fx.

“Du pisser, du skider, alt forlader dig, når du dør. Kroppen bliver evakueret, lejemålet er opsagt, boligens sande ejer, ormene, gør klar til at rykke ind.” (s. 3 ll. 36-38).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu