Regeringsmagten | Samfundsfagsopgave | 10 i karakter

Indholdsfortegnelse
Delopgave A: Regeringsmagten
- Delopgave A: Regeringsmagten
- Politikkernes magt
- Mediernes magt
- Konklusion

Uddrag
I Danmark har vi den parlamentariske styringskæde som er opdelt i fire aktører: Folketinget, regeringen, borgerne og forvaltningen (embedsmænd).

Det går ud på at borgerne gennem valg vælger nogle repræsentanter. Repræsentanter får en plads i Folketinget, hvor de på befolkningens vegne kan træffe beslutninger.

Dertil siger man at befolkningen tildeler Folketinget magt. Hvis borgerne ikke mener den regerende magt har gjort det godt nok, har de ved det næste valg, mulighed for at tilkendegive deres utilfredshed.

I denne opgave vil jeg sammenligne bilagene med fokus på magtfordelingen i Danmark.
I bilagene bliver vi præsenteret for aktørerne: embedsmænd, politikere og borgere, hvor Folketinget og regeringen forstås som politikere

fordi ikke alle bilag skelner mellem de to. Bilag A1 er skrevet af Simon Emil Ammitzbøll, som er et uddrag af artiklen ”Embedsmændene har taget magten i Danmark”, udgivet i 2013.

A2 er skrevet i 2014 af Mads Kolby. Bilaget er et artikeluddrag af artiklen ”Danskerne: Her er landets magt-elite”. Tredje bilag A3 er skrevet af Martin Kaare og Nikolaj Rytgaard.

Det er et uddrag fra artiklen ”Politikere vil tage magten tilbage” fra 2013. Sidste bilag A4 er skrevet i 2011 af Rasmus Karkov.

Det er også et uddrag, men fra artiklen ”Christiansborg-journalister skaber politik”, som bygger på Camilla Dindlers viden fra Københavns universitet.

---

Et tydeligt synspunkt som går igen er, at embedsmændene har fået for meget magt. Simon Emil Ammitzbøll i bilag A1, befolkning og eksperter fra bilag A2 og de to mænd fra bilag A3 Karsten Lauritzen og Jacob Bjerregaard er alle enige.

Ammitzbøll i A1 er meget klar i hans holdning om, at embedsværket har taget magten i Danmark. Han synes politikerne er for svage og ”mangler mod, principfasthed og integritet”.

Her mener han at politikerne ikke er i stand til at holde fast i beslutninger og handle selvstændigt, når embedsmændene er uenige.

Embedsmændene er derfor blevet magtfulde, fordi politikerne er for svage til at sige embedsmændene imod. Det mener han er et demokratisk problem, da embedsmændene ikke er folkevalgte.

Magten tilfalder derfor ikke længere borgerne, så den parlamentariske styrekæde er i opløsning.

Han mener hellere ikke at embedsmændene er i stand til at føre borgernes politiske ønsker ud i livet, da han mener de er præget af inerti.

Det betyder at de ikke påvirkes udefra og har en tilbøjelighed til at holde en fast retning og ikke ændre handlemåde. Så de har svært ved at ændre sig i takt med borgernes ønsker.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu