Økonomi 2020 | Samfundsfagsopgave | 10 i karakter

Indledning
Vi har fået til opgave at skrive om den danske økonomi, og hvordan den har været i 2020. Den danske økonomi står i den mest usikre tid i mange år.

Det skyldes den store Corona epidemi også kaldet Covid 19, der helt tilbage i februar 2020 ramte Danmark. Coronakrisen gjorde, at mange mennesker mistede deres job, ledigheden steg og Danmark kom økonomisk i krise.

Bruttonationalprodukt (BNP) handler om den danske økonomi, og hvor meget vores samlede produktion ligger på, det kan både være når vi eksporterer varer, såsom LEGO

men det kan også være når vi modtager undervisning, eller går til lægen og får en vaccine. Værdien af alle de tal, lægges sammen, og ender som det vi kalder bnp.

Vi kan bruge vores bnp til at se om det går godt, eller skidt i den danske økonomi. Jo højere bnp Danmark har, jo mere velhavende er landet.

Uddrag
Ledigheden i tredje kvartal i 2020 lå helt oppe på 6,4% hvilket er en stigning, hvis man kigger tilbage på andet kvartal i 2020, lå ledigheden på 5,6%.

Så ledigheden i tredje kvartal er steget med 0,8% ledigheden har ikke været så høj siden første kvartal i 2017. Hvis man ser et år tilbage, til 2019 lå arbejdsløsheden på 3,8%, så man kan se at arbejdsløsheden er steget en del, på kun et år.

Det skyldes denne Corona epidemi vi er i. Da Corona ramte landet, mistede mange deres job, da mange virksomheder måtte lukke, det var virksomheder som caféer, restauranter og forlystelsesparker.

Derfor mistede virksomhederne også deres kunder, og derfor var der ikke brug for så mange ansatte, da det ville være for dyrt for virksomhederne.

Det økonomiske kredsløb er et kredsløb der handler om hvordan pengene kommer rundt og hvordan de ender ved staten.

Når husholdningerne begrænser deres penge fordi de ved de står eller frygter at komme til at stå økonomisk dårligt på grund af krisen.

Når husholdningerne ikke bruger penge, tjener virksomheder ingen penge og på den måde mister staten penge i samfundet.

Det er også en af grundende til at den danske bnp er faldet fordi folk ikke har brugt penge, så har virksomhederne ikke tjent penge og derved tjente staten ikke.

Da statsministeren Mette Frederiksen i marts måned, lukkede store dele af Danmark ned, så det kun var det mest nødvendige, som skulle holdes åbent.

Derefter kom der rigtig mange fyringer og rigtig mange mennesker mistede deres job, det var blandt andet med til at gøre, så Danmarks økonomi blev svækket voldsomt.

Det var kun de mennesker som arbejdede i sundhedssektoren, supermarkeder, på lagere, medicinvirksomheder mv. som måtte arbejde under hele epidemien, da de bliver betragtet som de mest vigtige.

Mennesker som arbejdede på restauranter og caféer, havde de ikke rigtigt brug for, så derfor blev de opsagt, det var mest dem, som havde job som tjener eller lignende.

Man valgte at fyre de lavtlønnede først, såsom tjenere og unge ufaglærte mv. da de fleste af dem ikke havde en fast indtægt, eller ikke har en uddannelse indenfor det område.

Det har haft en negativ virkning og det har gjort så den danske økonomi er blevet svækket. Derfor intervenerede staten ved at bruge ekspansiv finanspolitik.

Ekspansiv finanspolitik er når staten pumper penge ud i samfundet for at skabe aktivitet i det økonomiske kredsløb.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu