Analyse af PS. Trænger til risalamande (og adventsdiller) skrevet af Jeanett Veronica Hindberg

Indledning
Romaen er skrevet af Jeanett Veronica Hindberg. Titlen er ”PS. Trænger til risalamande (og adventsdiller).

Teksten beskriver forfatternes kontroverser i julen. At man gerne vil have en hyggelig tid i julen, men det er svært når alt går galt.
Hun fortæller om at alle andre er perfekte, mens hun bliver ved med at fejle.

Genren er en roman. Dette kendetegns ved at det er en længere tekst og der er mange flere personer med. Romaen indeholder dog til sidst et afsnit, skrevet som en dagbog.

Her kommer forfatteren ind på hvordan hendes dag gik galt, med at hun kom til at farve sit hår lilla og at hun tabte kanelsnegle og udtørrede mandariner over det hele.

Uddrag
I den indre komposition, bliver der brugt flashbacks. Når man læser det første afsnit fra hendes dagbog, tænker hun tilbage på hvad der gik galt. Romanen starter i in-medies res. ”Du orker ikke flere perfekte billeder af adventskranse.”

Det gør at teksten kan virke en smule forvirrende i starten, da man skal ordentligt ind i teksten. Den slutter men en lukket slutning, da hun til sidst føler hun har fået gjort alt det hun skal inden jul og skriver til sidst. ”PPS. Føler mig fuldstændig klar til december. Bring it on!”

Der bliver brugt en del bandeord i romanen. Forfatteren bruger or som, forpulede og fucking. ”Regn og slud i læssevis bliver vi begavet med, men store, bløde snedun, der falder lydløst og dækker det ganske, danse land som et kæmpestort, hvidt tæppe, næh nej. Vi skulle jo nødig have bare lidt glæde over i forpulede december.”

Og ”så klarer vi måske julen bedre i går til forskel fra de andre år, hvor vi mest lå i vater og overvejede at sætte ild til os selv, hver gang der blev spillet en fucking julesang i radioen.”