Indledning
”De fleste har fattet det. Vi skal hver især til at ændre vores vaner!” Sådan opstiller Jan Gintberg det i et debatindlæg i Politiken d. 25. januar 2020. Komikeren fastlægger, at forandringer skal til for, at elbilerne skal kunne være til hjælp for den grønne omstilling.
Jan har selv købt en elbil, og kritiserer, at elbiler i Danmark lige nu ikke kan bidrage med meget til denne forandring. Det skyldes at e-infrastrukturen i landet slet ikke er god nok.
Igennem debatindlægget lægger den danske komiker vægt på, at de nye danske elbilskunder vil kunne få det svært.
Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver
Uddrag
Den ydre komposition er opbygget på en sådan måde, at der øverst er et billede af Jan Gintberg, som står ved siden af sin elbil. Ved siden af billedet er en billedtekst, som starter ud med et nedladende ord. Ordet er skrevet med rød og fed skrift:
”Håbløst”. Selv i billedteksten kommer en pointe fra Gintbergs side til udtryk, da der nævnes, at der i Danmark ingen infrastruktur for elbiler er, selvom der tales en del om politiske klimaambitioner.
Under billedet er en rubrik, som skal skabe al opmærksomheden. Rubrikken lyder således: ”Jan Gintberg efter 10.000 kilometer i elbil:
Vi kommer alle til at lide en pinefuld død”. Dette skaber en masse opmærksomhed, grundet det overdrevne udsagn om, at vi alle kommer til at lide en pinefuld død.
Manchetten er til at finde under rubrikken, og uddyber rubrikken på en mildere måde. Her fortælles det, at der er brug for ensartethed, flere ladestandere og bedre roamingmuligheder i landet.
Hele debatindlægget er opdelt i tre spalter. Dertil er der undervejs også billeder, som understreger Jan Gintbergs pointe med, hvor håbløst det er at have en elbil i Danmark.
Citater står undervejs for sig selv, og er fremhævet med et rødt citationstegn, og en tykkere skrift end brødteksten. Disse citater kaster lys over Jans syn på tingene. Et af citaterne lyder således: ”Jeg har valgt en tysker.
Den bryster sig af at kunne køre 420 km på én opladning. Den pragmatiske sandhed ligger tættere på 260”.
Skulle man ikke kende til komikeren, eller gerne vil vide mere om ham, er der i debatindlægget også tilføjet en blå bog, som fortæller lidt om ham.
For at finde frem til Jan Gintbergs pointe, gøres brug af Toulmins argumentationsmodel, da denne er et godt redskab til lige netop dette.
I bund og grund er Gintbergs centrale pointe, at e-infrastrukturen i Danmark ikke er god nok. Hans begrundelsen for dette er, at der er mangel på nogle forskellige ting , og det udtrykkes flere gange klart:
”VIRKELIGHEDEN er denne: Så snart du kommer ud til noget, der minder om randområderne, er der større chance for at finde en nedlagt skole end en mulighed for opladning.”
Jan har en tydelig pointe, og begrundelsen er også til at få øje på. Grundantagelsen, som binder pointen og påstanden sammen er, at der er brug for en grøn omstilling for at redde klimaet.
Det er godt, at disse ting er så klare og tydelige, så læseren ikke er i tvivl om, hvad komikerens hensigt med debatindlægget er.
Skriv et svar