Indholdsfortegnelse
Præsentation af teksten
Resume
Personkarakteristik
Miljø
Fortolkning
Litteraturhistorisk perspektivering:

Uddrag
Resume
Fortælleren skal ud til sin mormor med mad. Han spiser med hos sin mormor, og da de er færdige med at spise giver de nogle rester til den gamle jæger.

Han siger farvel til mormor og modtager paradisæbler og begynder at tage hjem. På vejen hjem ser fortælleren Ejnar som er en bekendt. De får snakket lidt og vores fortæller tager et hiv af en pibe.

På den sidste strækning hjem, tager fortælleren over søen men falder i. Fortælleren kommer op igen og samler nogle æbler op.

Personkarakteristik
Fortælleren i ”Paradisæblerne” er en 12-årig dreng. Vi vil i dag godt kunne sige, at han er et barn, men novellen foregår i en anden tid.

Det var normalt for børn at begynde at arbejde efter deres konfirmation i begyndelsen af 1900-tallet, og de blev derfor anset som voksne meget tidligere end i dag.

Ejnar er fx allerede tjenestedreng, og han har et hårdt arbejde i roe markerne. Han ryger pibe og har drømme om at ”stikke til søs”. Han virker meget voksen, selvom han er på samme alder som fortælleren.

Fortælleren giver også selv udtryk for, at han gerne vil være voksen. Han bemærker på vejen hjem fra mormoren, at han kan godt lide lyden, som hans træsko siger:

”Jernet under mine træsko klang mod vejens sten. Jeg kunne godt lide den lyd, og jeg tog lange skrift og trådte hårdt til.

Var der nogen, som lyttede efter mine skridt, måtte de tro, at her kom en voksen mand”. Fortælleren vil gerne være en voksen mand, der træder hårdt til. Han vil gerne have den styrke og energi, som han forbinder med voksne mænd.

Han udfordrer senere i novellen sig selv, da han går over åen. Det er, som om han tester sig selv. Han vil gerne vide, om han er et bange barn eller en modig mand.

Han virker samtidig også til at teste sin tro. Han er ved at synke ned i åen, og han mærker ”den kolde, triste ligegladhed i mig”.

Han mærker lige derefter et puf i ryggen, der skubber ham op. Vi ved ikke, hvor det kommer fra, men det giver ham mod og energi til at komme op.