Indledning
Agerhønen foregår en aften ”… på et afsides sted, i et beskedent hus, hvor der var noget i vejen.” Novellen handler om en familie under 1. Verdenskrig. Det er vinter, det blæser og familien er næsten løbet tør for mad. Der er en nedtrykt stemning i stuen, hvor faderen lader som om han læser avis, og moderen stopper strømper, imens børnene stille bladrer i et magasin.

Pludselig er der en lyd ved hoveddøren. Der breder sig en frygtsom stemning. De er bange for at åbne døren, men da faderen rejser sig og følger lyden, finder han en agerhøne. Familien tager agerhønen med ind, tilbereder den og laver et festmåltid, der mætter dem alle.

Agerhønen er en novelle skrevet af forfatteren Martin A. Hansen (1909-1955). Den blev udgivet i 1947, kort efter 2. verdenskrig. Martin A. Hansen blev født som husmandssøn i en landsby ved Køge, og senere uddannede han sig til lærer. Martin A. Hansen var kristen, og han blev en af de vigtigste forfattere i efterkrigstiden. Derudover er han kendt for at skrive bøger, der rækker udover deres egen samtid, og få læseren til at reflektere over sig selv som menneske.

Uddrag
Agerhønens fortællerstil er den altvidende tredjepersonsfortæller, der står udenfor handlingen. Den alvidende tredjepersonsfortæller ved, hvad alle personerne tænker og føler.

Eksempelvis står der om blæsten: ”Den kigger ind, tænkte de, den morer sig over os, skønt her er ikke noget at more sig over”. Her kender novellens fortæller til familiens tanker og situation, at der ikke er meget morskab tilbage i deres fattige tilværelse...