Agerhønen | Analyse | Martin A. Hansen | 10 i Karakter

Indledning
Handlingen foregår omkring 1850 eller omkring 1864, og novellen handler om en dansk landbrugsfamilie, der lever under svære vilkår. Faderen er for nyligt hjemvendt fra krigen, som ikke er slut.

Indholdsfortegnelse
1. Læs i Forfatterweb om Martin A. Hansen under flg. Overskrifter
a. Baggrund
b. Agerhønen

2. Beskriv familien situation. Hvad er årsagen til den?

3. Beskriv stemningen i familien. Hvorfor hører vi så meget om lampen? Martin A. Hansen fokuserer meget på lyset og lyskilderne, fx petroleumslampen, karbidlygten og tællelyset. På et tidspunkt skriver han: "Det hårde lys gjorde alting ringe, også sjælene, som savnede olie til deres lamper". Dette er en intertekstuel reference til Bibelen, hvor der er skrevet, at de, der har olie i deres lampe (lys i sjælen), vil blive taget imod af Gud. Hvad vil det sige, at denne familie ikke har lys i sjælen?

4. Find en række eksempler på, at blæsten er besjælet (tillagt menneskelige egenskaber). Find andre eksempler på besjæling.

5. Find træk, der tyder på, at det er en særlig aften.

6. Sammenlign faderen og moderens reaktioner på det, der sker.

7. Hvordan forholder omverdenen sig til familiens fattigdom?

8. Hvad vil det sige, at det var en pæn fattigdom?

9. Find vendepunktet i historien og beskriv, hvad der sker.

10. Find symboler i fortællingen.

11. Hvad er temaet i novellen?

12. Hvad er budskabet?

Uddrag
Under baggrund står, at Martin voksede op under yderst beskedne kår, hvilket jo er det samme børnene i novellen ‘Agerhønen’ vokser op i.

Jeg tror netop, at det er fordi, at Martin har prøvet det på egen krop og ikke mindst sjæl, at hans novelle er så god og medrivende.

Det er en meget realistisk novelle, og det tror jeg helt klar er af samme grund som ovenstående. Martins eget barndomshjem i Strøby minder nemlig om dette.

Det er selvfølgelig ikke særlig realistisk, at broren ser en mørk skikkelse større end mænd, men som der står i forfatterweb, giver det novellen en overnaturlig dimension, fordi han slår over i den fantastiske genre. S. 181 l. 11-16 “...................... og mens småpigerne nænsomt rørte ved agerhønen, listede broderen sig tøvende hen til vinduet.

Han pressede ansigtet mod den sorte, kolde rude og så ud. Han vidste, hvad han ville få at se. Så blev alt tydeligere, og han så en mørk skikkelse, større end mænd, gå bort mellem træerne.”

Martin A. Hansen kunne godt lide, og har skrevet flere eksemplarer i den realistiske genre, hvor han tager enkelte ting med fra den fantastiske, så historierne også får en overnaturlig dimension

udover Agerhønen er der eksempelvis ‘Manden fra jorden’. Udover alt dette, var Martin troende (kristen), som virkelig afspejles i denne novelle.

---

Familien er på randen til ‘rigtig’ fattigdom, og bliver derfor nødt til at leve meget sparsommeligt. Årsagen til dette er, at faren i familien blev indkaldt til soldat

da der var krig, som stadig ikke er slut, og efter hans tid som soldat, fik han et dårligt arbejde med en lav løn, hvor priserne samtidig med det steg.

Så kom der sygdom, og udover det kom frosten og sneen, der resulterede i, at faren ikke kunne arbejde, så nu havde familien slet ingen indtægter.

Sneen og frosten fortsatte og maden svandt, så familien ventede nu kun på at de ikke kunne opretholde deres pæne facade mere og var nødsaget til at sælge deres dyrebareste ting.

De ville nemlig ikke bede slægtninge om hjælp, for selvom familien ikke havde meget af gøre med, gjorde de deres bedste for at se rene og pæne ud. Fx s. 177 l. 33-38 “Nu og da kom der jo bekendte på besøg.

De havde vel deres anelser og nogle af dem havde lige så skarpt et blik som karbidlygten. De så i al hemmelighed børnenes øren efter.

Jo, ørerne var rene, tøjet bødet. De kiggede i smug under familiens træsko. Jo, de var velholdte og nyskoede. Det så nok ikke allerværst ud for familien.”

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu