Opgavebeskrivelse
• Novellen paradisæblerne er skrevet af Martin A. Hansen. Drengen i novellen er i overgangsalderen. Han oplever mange forandringer og problematikker i den periode.

Motivet i teksten er, at man i overgangsfasen bliver nødt til at udfordre sig selv. Teksten tematiserer overgangsfasen mellem barn og teenager samt at udfordre sine evner.

Indholdsfortegnelse
Fortolkningshypotese
- Komposition
- Indledning
- Konflikt
- Afrunding
- Kronologi og kompositionsprincipper
- Vendepunkter
- Determinationspunkt:
- Kulminationspunkt:
- Konklusionspunkt:
- Personkarakteristik
- opsamling

Uddrag
Konflikten i novellen finder sted, da drengen vælger at udfordrer sine egne evner, selvom han er meget usikker, om at gå over åen som er frosset til.

Han er meget usikker på om isen er tyk nok til at kunne holde ham. Drengen falder i og han har svært ved at komme op. Når han så endelig er oppe, synes han ikke at han er færdig med at udfordre sine evner.

Han når op på marken og siger, at han ved han ikke farer vild her uanset hvad. Han mener at han kan følge plovfurerne hele vejen hjem.

Det ender med, at drengen vælger at smide sin mormors paradisæbler, da han rigtig godt kunne tænke sig at fare vild. Jeg vil selv påstå, at han ikke fik den oplevelse han håbede på.

Han følte sig ikke sejere eller uovervindelig. Han kunne ikke vejen hjem. Der bliver beskrevet han sætter sig ned på knæ og er grædefærdig. Det viser formegentlig et tegn på, i denne her sammenhæng, på at give op.

---

Ved kulminationspunktet har vi sagt, at det sker hvor at han falder i åen og han ikke bare kan vende tilbage til udgangspunktet med det samme – nemlig at stå oppe på land helt tør uden et problem. Her begynder det så at gå hurtigt.

Fordi, som nævnt, stopper han ikke med at udfordre sig selv, selvom han kommer op ad den frosne å igen. Det han gør, altså at gå over åen, sætter gang i hele den proces, hvor han til sidst ender med formegentlig at have fortrudt hans handlinger.