Det kan blive enormt rentabelt for dig at komme i gang med investeringer fra en ung alder. Du er nok blevet introduceret til aktier og investeringer, hvis du har haft erhvervsøkonomii gymnasiet. Aktier og investeringer er dog også lidt af en jungle, hvis du ikke har erfaring med det eller har læst op på det mere dybdegående. I dette indlæg vil vi introducere dig til en række gode råd, inden du begynder at investere – uanset om det er i aktier, obligationer, ejendomme eller noget helt fjerde.

1.  Brug din hjerne og ikke dit hjerte

Det er vigtigt, at du ikke involverer følelser, når du skal investere. Følger du dit hjerte, kan det let ske, at du overser vigtige faktorer, som forringer din investering. Med din hjerne har du tværtimod mulighed for at læse nøje op på de aktier eller den branche, du ønsker at investere i. Det er nemlig meget vigtig at sætte sig nøjagtigt ind i, hvad det er, man investerer i, før man lægger sin opsparing i det.

2.  Hold øje med omkostningerne

Når du tænker aktier og investeringer, tænker du måske i første omgang, hvad det er muligt at få i afkast. Men det er vigtigt, at du tænker omkostninger før afkast, for det er noget, du selv kan påvirke ved at vælge rigtigt og ved at holde et megetvågent blik på det, der hedder “ÅOP” – som står for årlige omkostninger i procent. En god huskeregel er her, at du ofte vil betale for meget i omkostninger, hvis du betaler over 1% i årlige omkostninger. Faktisk mener investeringsekspert, Hans Peter Christensen ifølge DR, at man helst ikke skal over 0,5%. Du kan selv kontrollere dine omkostninger, fordi der er stor forskel på den type investering, du laver.

 

Du kan enten investere aktivt eller passivt, hvor aktiv forvaltning i langt de fleste tilfælde vil være dyrere end passiv forvaltning. Det skyldes, at hvis du ikke selv forvalter dine investeringer aktivt (hvilket er megetrisikabelt som nybegynder), bliver dine investeringer forvaltet af en bankrådgiver, investeringsrådgiver eller forening. Dette er ikke altid uvildig rådgivning, og da det er kontrolleret af professionelle fagfolk, skal de også have deres lønninger, hvilket betyder flere omkostninger på din investering.

3.  Bevar tålmodigheden

Din tålmodighed er vigtig, når du investerer. Det kan tage mange år, før du oplever et positivt afkast. Specielt hvis du investerer aktivt. Ordsproget, “Rom blev ikke bygget på en dag”, kan med fordel bruges, når vi taler aktier og investeringer. Du vågner formentlig ikke op med en kæmpe gevinst i morgen. Derfor bør du i forvejen måske overveje, hvor lang tid du kan vente på at få et potentielt afkast. Det kan nemlig hjælpe dig med at specificere, hvad du vil investere i.

Andre overvejelser

Mange investorer, nye som erfarne, har over de seneste par år investeret passivt. Her er indeksfonde særligt blevet populære, fordi de følger markedet og ikke enkeltaktier. Der er flere risici forbundet ved enkeltaktier, da der er mange forhold, der kan påvirke kursen på dine aktier. Dette er eksempelvis selskabets resultat, forventningerne til den fremtidige indtjening og den generelle økonomiske udvikling. Derudover beslutter bestyrelseni selskabet, hvordan overskuddet skal disponeres.

 

Derfor kan det også være en god idé for dig som eventuel ny investor at investere i indeksfonde, der følger markedets udvikling, hvilket ofte giver dig mere sikkerhed.

 

Vi håber, at dette indlæg kunne give dig mere viden end det, du eventuelt har lært i erhvervsøkonomi. Hvis du ønsker at læse mere om investering, kan du læse mere her.

Vi kan også anbefale, at du selv finder hjælp på nettet og andre steder.