Indledning
Denne opgave er en PBL – opgave og kan blive en del af fagets pensum. Opgaven skal løses i grupper på max 4 personer.

Opgaven går ud på at analysere en dansk børsnoteret virksomhed med henblik på at kunne udtale sig om den pågældende virksomheds vækstmuligheder og dermed også kunne komme med et kvalificeret gæt på udviklingen i virksomhedens aktiekurs inden for de næste 2 – 3 år.

Indholdsfortegnelse
PBL – opgave om aktier.
1. Find fra en børsnoteret virksomhed, som I i gruppen ønsker at belyse/analysere.

2. Udarbejd en virksomhedskarakteristik for virksomheden.

3. Lav en redegørelse for virksomhedens aktiekurs udvikling de seneste 5 år og forklar de væsentlige udsving i kursen, herunder årsager til udsvingene med oplysninger af de kilder, der er benyttet for at finde disse årsager.

4. Foretag en strategisk analyse af virksomheden. Forslag til strategiske analyser er eksempelvis en brancheanalyse, vækst – og konkurrencestrategi, værdikædeanalyse, omverdens – analyse, SWOT – analyse - en økonomisk analyse
- Porters Five forces analyse
- Trussel fra udbydere:
- Trussel fra købere:
- Trussel fra konkurrenter:
- Trussen fra leverandører:
- Konkurrence situationen:
- Swot analyse

5. Ud fra de foretagne analyser, skal der opstilles en liste over de udfordringer, som virksomheden står over for i fremtiden og som kan true aktiekursen.

6. Vurder ud fra ovenstående analyser fremtidsudsigterne for vækst for den valgte virksomhed og kom med forslag til fortsat vækst for virksomheden.

7.Ud fra besvarelserne, skal der nu gives et bud på hvordan virksomhedens aktiekurs vil udvikle sig inden for de næste 2 – 3 år

Uddrag
Selskabet Carlsberg A/S er et børsnoteret selskab. Carlsberg er et bryggeriselskab som producere øl, vand og læskedrikke.

De mest kendte drikkevarer som bryggeriet producere er Carlsberg, Tuborg og Coca-Cola Carlsberg blev grundlagt i 1847 af Jakob Christian Jakobsen.

Det først bryggeri blev bygget lidt uden for Københavns centrum nemlig i Valby, hvor den først øl blev brygget den 10.11.1847.

Den første sending til udlandet blev gennemført i 1868, hvor der blev en prøvesending til England.

Virksomheden voksede sig større og var derfor nødt til i 1871 at åbne et nyt brygger der hed Ny Carlsberg som Jakobs søn skulle styre.

i 1902 blev Ny Carlsberg foræret til Carlsberg fondet og derfor havde fælles ejer og i 1906 blev Ny Carlsberg og Gamle Carlsberg administrativt slået sammen.

Virksomhedens nøgletal har været i en positiv vækst og man kan se på deres regnskaber at de havde en omsætning på hele 32.990 milliarder kr. det første halvår 2019 imod et lidt dårligere 1 halvår 2018

hvor der var en omsætning 30.966 milliarder kr. dette vil sige at carlsbergs omsætning var steget med 202 millioner kr. fra første halvår 2018 til første halvår 2019.

Deres bundlinje er steget i takt med omsætning har haft en stigende vækst, dette kan kommer til udtryk ved at man i det første halv år 2018 havde et overskud på 2.5 milliarder kr. og man i første halvår 2019 havde et overskud på 3.1 milliarder kr.

Carlsberg er det største bryggeri i Danmark og har en markedsandel som ligger på den gode side af 50%. Carlsberg er også en af verdens største bryggerier og har en markedsandel på 6,1% i hele verden.