Osmose i kartofler | Rapport | 10 i karakter

Indholdsfortegnelse
Formål
Teori
Hypoteser:
Materialer – henvises til vejledningen
Metode
Resultater
Diskussion
Konklusion

Uddrag
Formålet med forsøget er at undersøge hvordan osmose (transport af vand over kartoffelcellers cellemembran), kan påvirke og ændre en kartoffels vægt og hårdhed.

Teori
Idet vi undersøger en kartoffel, er det relevant at vide, hvad den indeholder.

En kartoffel består af celler samt andre store molekyler og salte. Det er væsentligt, da vi i dette forsøg bruger natriumchlorid til at undersøge osmose i kartofler.

Derfor skal vi ligeledes kende koncentrationen af NaCl i kartoflen, som er 0,9%. Alle celler bliver påvirket af deres omgivelser, altså de forskellige molekyler og ioner udenfor kartoflen.

Der er en sammenhæng mellem kartoflens saltindhold og omgivelsernes saltindhold, hvilket kan påvirke kartoflens størrelse og hårdhed.

Cellemembranen har en afgørende betydning for osmose i kartofler. Den har en semipermeabel cellemembran, hvilket betyder

at membranen bestemmer hvilke stoffer der kan passere ind i cellen, og hvilke der ikke kan. Typisk kan upolære molekyler trænge ind i cellen, og polære kan ikke.

Vandmolekyler kan godt trænge gennem cellemembranen, men det kan ionforbindelsen natriumchlorid ikke. Vandmolekylerne diffunderer derfor ind eller ud af cellen, for at udligne koncentrationen.

I dette tilfælde enten i kartoffelcellen eller i saltvandsopløsningen. Hvis vandopløsningen har en lavere saltkoncentration end kartoflen, er der tale om en hypotonisk opløsning.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu