Opvarmning af et Kemisk Hævemiddel Natriumhydrogencarbonat (Natron)

Hvad er formålet med øvelsen?
Formålet med øvelsen er at, ved brug af kemiske mængdeberegninger, se hvilken påvirkningen der fremkommer ved opvarmning af (NaHCO3), altså natriumhydrogencarbonat.
Hypotese: Natronet vejer mindre efter vi har varmet det op fordi der udskilles CO_2.

Indholdsfortegnelse
Indledning/Formål
Teori
Materialer
Fremgangsmåde
Resultater
Diskussion
Konklusion

Uddrag
Teori
Bagepulver er et hævemiddel der benyttes til få en dej til at hæve. Bagepulver indeholder natron (natriumhydrogenkarbonat) NaHCO3 er et salt (en ionforbindelse, bestående af Na+ og HCO3- ioner).

Ved opvarmning af NaHCO3 sker der en kemisk reaktion, der efterlader et fast hvidt reaktionsprodukt, og samtidig undslipper der en eller flere gasser.

Natron frigiver kuldioxid (CO2) og soda (Na2CO3) Varme får hævemidlet til at producere gas (ofte kuldioxid, CO2) som bliver fanget inde i dejen som luftbobler. Når kagen er færdigbagt har dejen "sat sig" rundt om luftboblerne, og disse udgør hulrum i kagen, som får en tekstur der minder lidt om en svamp.

At finde ud af, hvilket stof der dannes, når bagepulver (NaHCO3) opvarmes. Bagepulveret vil ved opvarmning omdannes til en eller flere gasser og et fast stof. Der udledes CO2 ved reaktionen. Derfor bør reaktionen forløbe efter et af disse tre reaktionsskemaer:

1. NaHCO3 ( )  Na2O (s) + CO2 ( ) + H2O ( )
2. NaHCO3 ( )  NaOH (s) + CO2 ( )
3. NaHCO3 ( )  Na2CO3 (s) + CO2 ( ) + H2O ( )

Sådan får du adgang til resten af materialet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her