Ond i sulet | Noter Analyse | Naja Marie Aidt

Indledning
Novellen ”Ond i sulet” af Naja Marie Aidt er fra hendes novellesamling ”Vandmærket” i år 1993. Alle noveller i denne novellesamling handler om individer, der oplever former for problemer, som kan påvirke dem eller har det svært.

Denne novelle handler om en storesøster, som ser tilbage på sin barndom. Der er stor fokus på angst, idet hun er bange for at være alene, og dette viser sig især om natten.

Vi kommer ind på de to søstres forhold til hinanden, og hvordan det udvikler sig igennem novellen.

Novellen handler om to søstre, herunder en storesøster og en lillesøster ved navn Helene. De bor hos deres mor og hendes nye mand. Storesøsteren har et søvnproblem, idet hun ikke kan sove om natten.

Hun snakker til hendes lillesøster og deler alt mellem himmel og jord. Dette påvirker lillesøsteren, fordi hun bliver forstyrret. Efterhånden får hun nok af storesøsteren og sladre til moren

men det hjælper ikke udover at søsteren flytter til et andet værelse, men det ender alligevel ud i de får et samtaleanlæg som den nye mand opsætter for dem

så de kan holde kontakten. Søvnproblemet varer ved og lillesøsteren kan ikke holde det ud mere, derfor sladrer hun igen til deres mor og storesøsteren bliver fornærmet.

Uddrag
Lillesøsteren opfører sig som den store af dem. Hun er meget tålmodig, når det kommer til søsterens søvnproblem. På et tidspunkt bliver det for meget for lillesøsteren, hvorefter hun vælger at sladre til moren

fordi hun simpelthen ikke kan klare det mere efter flere nætter med tavshed. Storesøsteren lader ikke lillesøsteren være, og skal have hende ved sin side, men ikke for at kunne sove blot være der som en slags selskab

men søsteren er træt og vil gerne sove. Der står ”Men jeg lå ilder og urolig i overkøjen og gav dig ikke et øjebliks fred. […]” (Aidt, Naja (1993): s. 1, l. 4-6). Storesøsteren vidste, at lillesøsteren var ved at gøre sig klar til at gå i seng.

”Jeg stak mit hoved ned til dig og stirrede så indædt på din nakke, at du mærkede det og var nødt til at svare. […]” (ibid.: s. 1, l. 7-13).

Vi får at vide, at storesøsteren forstyrrer Helene, idet hun kan fornemme hun er træt og lægger sig til at sove. Dette gør at storesøster udløser sin angst, og kan ikke holde fingrene væk fra lillesøsteren, indtil hun begynder at græde.

Selvom søsteren stadig vil være der fysisk med hende i samme værelse, var det ikke nok. ”Nogen gange lod jeg sig sove et par timer, mens jeg lå og bevægede mig ovenover, tændte sengelampen og læste Anders And blade […]” (ibid.: s. 1, l. 18-22).

Hun forlangte, at de begge skulle være vågne sammen. Der var dog nogle gange lillesøsteren fik lov til at sove i nogle par timer, men det endte med at storesøsteren blev skrækslagen og forstyrrede hende igen.

”Jeg hviskede ind i dit lille øre, men du mumlede bare og trak hovedet til dig […]” (ibid.: s. 2, l. 26-29).

Storesøsteren hviskede sin hemmelighed hun ville gøre interessant så Helene forblev vågen sammen med hende, men hun afviste hende og vendte sig med ryggen. Storesøsteren begynder med at græde.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu