Ond i sulet | Noter Analyse | Naja Aidt

Indledning
Barndommen er perioden i vores liv, som skal være fyldt med gode minder og glæde. Vi skal kunne som voksne tænke tilbage til den, og fortælle den videre til vores børn og børnebørn.

Der kan blive inspireret til at opdrage deres børn med minder og glæde. Der må helst ikke ske børn noget, de er uskyldige med sarte sjæle, hvis grænse ikke skal overskrides

I denne artikel vil der analyseres og fortolkes på novellen “Ond i sulet” skrevet af Naja Aidt (1993) med fokus på barndommen og hvordan den kommer til udtryk i novellen.

Der vil også blive perspektiveret til digtet “Da jeg var lille” af Jens Baggesen (1785) Som er en anden historie og synsvinkel på barndommen.

Historierne og minderne fra barndommen er ikke ens og finder sted i to forskellige perioder. De et tydeligt bevis på at barndommen kommer i forskellige former og størrelser.

Dén er ikke ens for os alle. Vi som mennesker er forskellige, fordi vi kommer fra forskellige miljøer, med forskellige normer og traditioner, som er med til at forme os til den vi bliver som voksen.

Uddrag
Novellen er fortalt af en jeg fortæller, som er hovedpersonen i novellen. Vi kan se at jeg-personen er medvirkende som fortæller, når der indgår “jeg”, “min” og “mit” i novellen

næsten hele vejen igennem novellen sammen med ordene “vi”, “vores” og “du” Vi kan blandt andet også se at det er en jeg-fortæller i citatet “Jeg stak mit hoved ned til dig og stirrede så indædt på din nakke

at du mærkede det og var nødt til at svare” (side 77, linje 7-8) eller “Jeg begyndte at male mig om øjnene og gå til fester og tage brusebad fem gange om dagen” (side 79, linje 76-77)

Jeg-fortælleren har nogle psykiske udfordringer og lider af angst der varer i flere år, som hun ikke lader til at få noget hjælp til at komme af med.

Hendes angst, der mest er synligt om natten, går ud over Helene. Hun virker til at være jaloux på hendes lillesøster når hun beskriver hende “Men du spillede stadig rundbold i gaden om aften, jeg lurede på dig fra mit tagvindue.

Dine tynde, stærke ben der kunne løbe lige så hurtigt som drengenes. Dit hår når du sprang efter bolden” (s. 79, linje 81-83) Storesøsteren holder meget af Helene og knytter sig meget til hende

men eftersom Helene ikke gider dele værelse med hende længere føler storesøsteren sig svigtet af hende, og kan ikke længere stole andre end sig selv.

Vi får af vide at lillesøsteren hedder Helene. Hendes hud er ru og tør og er mørkere end storesøsterens. Hun bliver beskrevet til at have blå øjne og tynde ben med smalle fødder.

Helene er tålmodig. Hun forsøger at tilfredsstille hendes storesøster, men med tiden vokser hun fra hende, og behøver hende ikke, som storesøsteren behøver hende.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu