Ødelægger sociale medier samfundet? | Analyse

Indledning
Sociale medier, Instagram, Twitter, Facebook, etc., IPhones, tablets og computere er ting vi alle oplever i vores hverdag – og i stigende grad. Flere og flere opretter profiler på diverse medier, og folk i alle aldre gør brug af de forskellige mediers forskellige funktioner.

Det er ikke alle der er vilde med sociale mediers indvirkning på os mennesker, og på vores samfund, og en masse af disse synsvinkler bliver beskrevet i en artikel fra Berlingske, udgivet i slutningen af 2017.

Facebook bliver blandt andet præsenteret som: ”Det dopamin-drevne system, hvor man hele tiden skal have feedback, ødelægger samfundets måde at virke på,” Chamath Palihapitiya, tidligere vicepræsident for brugervækst hos Facebook, udtaler dette, og nævner også at han føler en overvældende skyld over at han har været med til at skabe Facebook.

I artiklen bliver vi præsenteret for fake news, herunder et eksempel fra en sag i Indien, for den manglende samfundsmæssige diskurs, det manglende samarbejde og generelt for hvordan vores adfærd kan blive påvirket af medierne.

Margrethe Vestager medvirker også i artiklen, og udtrykker sine bekymringer for demokratiet, som fylder mere og mere i denne tid. ”Vi skal tage demokratiet tilbage og forny det.”

Dette er måske et mere overset emne, end hvordan det rent menneskeligt og socialt kan være skadeligt med vores brug af sociale medier, og det er i derfor også relevant at tage med i diskussionen omkring sociale mediers indvirkning på os som mennesker – men også som samfund.

Uddrag
Chamath Palihapitiya, som også er nævnt tidligere, er også på kritikernes side, ligeså vel som Sean Parker – dog også med andre synspunkter på problemstillingen.

Han nævner også problematikken omkring menneskets adfærd, og om hvordan vores adfærd bliver programmeret. Han føler også en ”overvældende skyld” for det det selskab han har været med til at skabe.

Han giver udtryk for en bekymring over hvordan de sociale medier kan være i gang med at ødelægge måden samfundet hænger sammen på.

Han fortæller også, at måden man hele tiden stræber efter likes og kommentarer, er med til at ødelægge samfundet, og beskriver også Facebook som et ”online-økosystem”.

Han ligger også ansvaret over på de sociale-medie-brugere, og anbefaler bland andet at tage en hård pause, samt at ”I beslutte jer for, hvor meget af jeres intellektuelle uafhængighed I vil opgive”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu