Nogle må dø | Essay

Indledning
Vi har alle hørt om besættelsen. Om hvordan Tyskland indtog vores land og vores rettigheder. Om hvordan nogle måtte dø for at kæmpe, mens andre kunne læne sig tilbage i stolen og grine. Hvor familier mistede deres nærmeste, og andre familier var skyldige.

I Tove Ditlevsens novelle ”Nogle må dø” (fra samlingen ”Der brænder en ild”) som blev udgivet i 1944 illegalt, gør hun det tydeligt, hvordan magtforholdene var fordelt, og hvad nogle var nødsaget til at udsætte dem selv for, for at sikre deres egen families overlevelse.

Uddrag
Derudover har Tove Ditlevsen gjort brug af fremstillingsformen ”situation (scenisk fremstillig)”, hvilket har betydet at vi som læsere får en følelse af at stå midt i det, og nærmest overvåge det som det hele folder sig ud.

Samtaler, følelser og meget mere virker så tæt på. Man oplever hele scenen, og vi bliver ikke kastet rundt i historien, hvilket med sådan en slags novelle, kan være et smart træk, da man får læseren til at sætte sig ind i situationen.

Tove har brugt netop denne strategi, da hendes novelle omhandler sorgbare og følelsesladede emner og situationer.

Desuden har hun gjort brug af direkte tale, hvilket igen giver en følelse af, at man overhører deres samtaler.

Første gang man opdager at der bliver brugt direkte tale, er under deres middag hvor pigen primært observerer situationen, mens manden pludselig observerer pigen og siger ”Deres øjne er jo femtenårige”.

Her ser vi et tydeligt eksempel på måden han ser pigen. Fra mandens synsvinkel er pigen bare hans nydelige, unge sekretær, som han har andre planer med efter middagen. Når manden vælger at bruge netop disse ord, vælger han at betragte kvinden som mindreværd.

Han hentyder til at hun ikke engang er myndig, måske og en naiv lille 15årig pige, som håber og tror på han vil hjælpe hende.

Han fremstår ubehagelig og magtliderlig, og ved netop at bruge direkte tale, som Tove har gjort, formår hun at få os til at føle med pigen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu