Niels Lyhne | Analyse

Indledning
Tvivl. Ét ord alle kender og alle har oplevet. Tvivlen er i os alle, men hvordan skal man få denne tvivl til at forsvinde, og den utryghed der følger med tvivlen?

Der er tvivl om alt, men der er to ting, som er helt sikre. Man bliver født og dør. Tanken om døden kan for mange være skræmmende og tvivlen om, hvad der kommer efter lige så.

Er døden nemmere, hvis man har Gud og tanken om et liv efter døden? Eller er døden den samme uanset?

I romanuddraget fra J. P. Jacobsens ”Niels Lyhne” fra 1880 sætter J.P. Jacobsen gennem hovedpersonen, Niels Lyhne, dette religion- og livssyn under debat og viser de forskellige sider, der er af religion i denne periode.

Uddrag
Niels Lyhne vil ikke udbrede sin ateistiske tro til Gerda, for han ville ikke have, at hun mister troen på Gud og det magiske.

Døden uden Gud vil på dette tidspunkt, og stadig for de fleste i dag, føles som en utryg død, og følesen af forladelse vil også trænge ind.

Lyhne vidste godt disse ting, og hans ateistiske tankegang, som på dette tidspunkt ikke var udbredt i samfundet, ville få hans død til at blive ensom, netop fordi han ikke tror på, der står en Gud og venter på ham, når han forlader denne verden.

Gerda ser dog anderledes på dette med tro - hun vil dele alt med ham, så hun påtager sig den ateistiske tro. Gerda vælger dog at tage troen det sted hen Lyhne ikke ønskede.

Hun overtager ateismetankerne, fordømmer og har ikke sympati for dem, der ikke er ateister. Gerda mener, at når deres tro er den rigtige, må alle andres være forkert.

Dette syn deler de to dog ikke. Lyhne respekterer, at andre ikke har samme livssyn som ham, og forstår at de ateistiske tanker, er voldsomme og trøsteløse i forhold til det velkendte, kristendommen.

Niels Lyhne er dermed en, for perioden, moderne figur, og hans refleksioner er slet ikke fremmede for os i dag, hvor fremmedgjorthed kan opleves som et grundvilkår ved at være menneske i et moderne samfund.

Dette er også J.P. Jacobsens intention med teksten. Han vil ikke sige, hvad der er rigtigt og forkert, men blot opstille, hvilke forskellige problemstillinger man kan stå i uanset om man er troende eller ateist.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu