Drømmen | Analyse | Niels Arden Oplev | 10 i Karakter

Indledning
”Drømmen” er en dansk spillefilm af genren drama. Den er instrueret af Niels Arden Oplev i 2006. Filmen bygger på en sand historie.

”Drømmen” handler om Fritz, som lige er startet i den lokale skole. Skoleinspektøren, Hr. Lindum-Svendsen, styrer skolen med hård hånd, dette har han gjort i 25 år.

Inspektøren rykker Fritz i øret, så det må syes af en læge. Det er denne konflikt, som er filmens omdrejningspunkt.

Man følger familiens kamp imod skolen for, at inspektørens voldelige adfærd skal få konsekvenser. Filmens titel ”Drømmen” henleder tankerne på Fritz’ drøm om frihed.

Fritz går meget op i Martin Luther King, og hans verdenskendte tale ”I have a dream”. Det er denne interesse, som inspirerer Fritz, til at stå fast og kæmpe.

Fritz kæmper for retfærdighed og frihed. Det er en samfundskritisk film om retfærdighed og fysisk afstraffelse i skoler, hvilket blev ulovligt i 1967. ”Drømmen” inspirerer til at drømme stort, stå fast og kæmpe for sin ret.

Uddrag
Fritz Johansen er filmens protagonist. Han gennemgår en stor udvikling i løbet af filmen, med målet: at opnå retfærdighed. Fritz er lige startet i 6.B, han må derfor være omkring 12 år.

Han har halvlangt, lyst beatles-hår, blå øjne, fregner på næsen og er spinkel af bygning. Fritz bor hjemme ved sine forældre, med sine to mindre søstre, Ellen og Hanne.

Han er tæt knyttet til hans far, som både i starten og i slutningen af filmen, indlægges på psykiatrisk afdeling. Tilknytningen til faren vurderes ud fra Fritz’ reaktion på farens første indlæggelse.

Da Fritz senere taler med sin far, om episoden forud for indlæggelsen, siger han eftertænksomt: ”Hvis du nogensinde får det sådan igen, så skal jeg nok passe på dig” (Ibid. 00.59.00).

Her får man et billede af, at Fritz er en omsorgsfuld og eftertænksom dreng. Fritz’ første indskydelse, når tingene går imod ham, er at stikke af.

Dette viser han bl.a. da han gemmer sig i stalden (Ibid. 00.02.40) og da han løber væk, efter hans øre blev syet (Ibid. 00.23.00).

Denne form for forsvar kender de fleste til. Dette giver følelsen af, at han er fortabt og har brug for omsorg/tryghed. Man får empati for ham, i disse situationer.

Fritz har ligeledes en gentagende handling, hvor han sætte sit hoved i åen. Dette gør han, når han har brug for stilhed. Det giver ham et frirum hvor alle lyde bliver lukket ude. (Ibid. 00.23.30 og 00.01.36).

Kameraet er under vand, når Fritz har sit hoved under vand. Skærmen bliver lysebrun og underlægningsmusikken stopper, man hører den synkrone lyd af vandet som bevæger sig.

Dette gør, at man føler stilheden og tomheden sammen med Fritz. Man får fornemmelsen af hans følelser og forstår hans behov, for at sætte hovedet under vand.

Fritz har stor interesse i Martin Luther King samt kampen for ligestilling og retfærdighed (Ibid. 00.36.35).

Han annoncerer at han fremover vil hedde Martin Johansen, efter Marting Luther King, da han selv vil vælge sit eget navn: (Ibid. 00.42.45).

Her oplever man Fritz’ kapgejst og styrke, han begynder, for alvor, at stå fast og holde på sin ret.

Der er sket en markant udvikling, Fritz er ikke længere den lille dreng, som sad i stalden og græd i starten af filmen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu