‘Naadsensbrød’ af Henrik Pontoppidan | Analyse

Indledning
Novellen Naadsensbrød fortæller om de daglige problemer med magt misbalance og den generelle ulighed mellem rige og fattige i det moderne gennembruds tid.

De rige virker til at have gode intentioner med at forsøge de fattigste i samfundet men mislykkes med opgaven.

Historien handler kort om, en kvinde ved navn Stine Bødkers, som er for fattig til at tage vare på sig selv, derfor bliver hun smidt på fattigdomshjem. Historien forgår i et lille landdistrikt.

Temaet for novellen vil jeg mene er sociale uligheder i samfundet. Novellen tegner et billede af de sociale uligheder i samfundet

hvor de velhavende har alt magten og bestemmer over de fattige, uden at de fattige får noget som helst at sige til det.

Uddrag
Stine Bødkers er hovedpersonen i historien, da hun bliver brugt som et eksempel på hvorfor man ender på fattigdomshjemmet og illustrerer de forskelligheder der er i de sociale lag.

Vi får at vide at Stine har været kendt i byen for at være en stærk kvinde siden hun er blevet enke, og arbejder hårdt i kartoffelmarkerne for at kunne forsøge sine mange børn.

Hun bliver beskrevet som at have været en kvinde med bred ryg, hårdt arbejdende, stræbsom og med rappe næver. Afsnit 20 linje 5-6 ”… en stærk, bred Ryg og et Par rappe Næver”

Stine kommer ud for en ulykke og får skadet sin hånd i et damptærskerværk, hvilke gør at hun ikke længere kan arbejde, og dermed ikke forsøge sig selv og sine mange børn.

Stine ender med at drikke for meget og bliver beskrevet som et vildt dyr, skrækkelig tilredt med sorte hænder og oversmurt med skarn. Hun har en hue på og er en smule skaldet.

Hun spiller ofret i historien og er med til at vise de strenge vilkår, de fattige lever under og viser hvad der endeligt tænkes om det flotte fattigdomshjem.

Fattigdomshjemmet bliver bestyret på en meget militær måde af inspektøren. Inspektøren bliver beskrevet som en striks, frygtindgydende

disciplinerende (Jeg vil mene det er rigtigt, da det ikke er ham der er disciplineret, men det er ham der disciplinerer andre) og koldblodig mand.

Han går med en flot positur og med en tæt tilknappet frakke. Han har en baggrund indenfor militæret som underofficer, hvilke tydeligt kan ses i den måde han håndterer fattigdomshjemmet som en militær lejr.

Han bliver beskrevet som den perfekte mand til jobbet og viser stolt anstalten frem, afsnit 12 linje 1-3 ”… man i den nuværende Inspektør har fundet en Mand, der i en sjælden Grad er som skabt til den Stilling, han er sat til at beklæde ”

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu