Naadensbrød | Analyse | Henrik Pontoppidan

Indledning
Henrik Pontoppidansnovelle “Naadsensbrød” omhandler den fattige enke ved navn, Stine Bødker.

Novellen dykker ned i Stines baggrund og hvordan har klaret sig efter at hendes mand bortgåen.

Hun har i en længere periode formået at forsørge sig selv og hendes børn, men nu havde hun skadet sin hånd i et damptærskeværk, og derefter begyndte hun at opbygge et alkoholmisbrug.

En dag bliver hun smidt ud af sit hus og sognefoden kommer for at anbringe hende på det lokale fattighus“Kassen”.

Dette sker dog ikke uden protest og et publikum samler sig omkring hendeog håner hende. Sognefogeden kommer og ham og et par af landsbyens beboere binder hende på hænder og ben og slæber hende skrigende afsted til fattighuset.

Novellen slutter med provsten kommer forbi og spørges nogen af de lokale skolebørn hvad der er sket, hvortil de svarer: "Det var bare Stine Bødkers, der kom paa Kassen!".

Uddrag
Den danske forfatter Henrik Pontoppidaner mest kendt for at have udgivet i novellesamlingen, som har et fællestræk

da de alle observerer og kritiserer samfundet som det var i slutningen af 1800-tallet. Han er dermed et godt eksemplar på det moderne gennembrugs samfundskritikere.

Hans noveller omhandler også ofte en religionskritik og beretninger om de fattiges hårde og uacceptable vilkår – hvilket også er hovedtemaet i Naadensbrød.

Han tager dermed også meget afstand fra kristendommen i sit forfatterskab. Dog på trods af hans meget religiøse opvækst, med en far som præst.

Hans skrivestil er ironisk, relaterbarog nærmest humoristisk . Med denne skrivestil formår han at afslører sin reale holdning til miljøet og en indirekte kritik af overklassens magt.

Hans novelle Naadensbrød består også af mange billedsprog. Dette er f.eks. når han beskriver beboerne automatiseret maskine.

Hvilket er med til at understøtte hans budskab. Pontoppidans sprog er litterært da han har en høj sproglig stil.

Kompositionen har form som en rammefortælling hvor centrale dele bliver indrammet og beskrevet hvilket gør at læserne får en forståelse for Stines situation og hendes oprør mod anbringelsen på fattighuset.

Synsvinkeler ydre, da fortælleren kun videregiver information man kan opnå ved at være til stede. Dermed er den scenisk fremstilet

hvilket gør handlingerne nærværende og mere dramatisk. I det moderne gennembruds litteratur har meget fokus på miljøet.

Ved at lave miljøbeskrivelser kan forfatterne sætte problemer under debat. Pontoppidan formår især at sætte den udemokratiske magt-positionermellem under- og overklassen i fokus.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu