Dramaet “Et dukkehjem” er skrevet i 1879 af den norske dramatiker Henrik Ibsen, og er et skuespil i tre akter.

Indledning
Det moderne gennembrud har stadig stor betydning for os i dagens samfund. Det var i den periode industrialiseringen fandt sted, hvilket var af stor betydning for den teknologiske udvikling.

Desuden begyndte man at se nye tendenser i litteraturen, den blev så at sige mere moderne. Man begyndte at diskutere problemstillinger i samfundet, den mest betydningsfulde af disse var sædelighedsfejden.

Derfor vil denne rapport tage udgangspunkt i lige netop sædelighedsfejden og mere specifikt kønsroller.

Indholdsfortegnelse
Indledning
Redegørelse for diskussionen om kønsroller i perioden 1870-1890
Analyse af skuespillet "Et dukkehjem"
- Resume af "Et dukkehjem"
- Personer
- Tema, holdning og værdier
Perspektivering til perioden "Det moderne gennembrud"
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag
Resume af "Et dukkehjem"
Noras mand er lige blevet direktør i Aktiebanken, og de snakker om hvor godt det går, lige op til jul.

Efter lidt snak frem og tilbage, om hvordan Nora er en "spillefugl" og at det er dyrt for en mand at holde sådan en, får de pludseligt gæster.

Noras mand, Helmer, får besøg af sin bedste ven Doktor Rank. Samtidig kommer en fremmed dame, som viser sig at være en barndoms ven til Nora - fru Linde.

Nora og fru Linde snakker om lidt af hvert, blandt andet om hvordan Nora og Helmer tog syd på for at kurerer Helmer for en slem sygdom.

Det ender ud i at fru Linde fortæller, at hun har brug for et job og hun spørger om ikke Nora kan lægge et godt ord ind for hende.

Kort efter kommer også Sagfører Krogstad, han vil tale med Helmer om sin stilling i Aktiebanken. Det viser sig at Nora har lånt penge af Sagfører og Krogstad i sin fars navn, og at Krogstad nu vil afpresse Nora med det falske dokument, hvis hun ikke skaffer ham sit job i Aktiebanken tilbage, som Nora netop har lovet fru Linde.

Nora ender med at blive afsløret, da Krogstad smider gældsbeviset i postkassen, så Helmer opdager det. Helmer belærer så Nora om konsekvenser herved og siger nogen yderst slemme ting om Nora.

Krogstad fortryder dog hvad han har gjort, da han fru Linde finder sammen som par. Til sidst ender Nora med at gå fra Helmer og rejse væk, da det går op for hende at hun igennem 8 ægteskabsår, har været "en dukke" i "et dukkehjem".

Personer
Nora fremstår som en meget fortvivlet person i starten af skuespillet, hvilket da også giver god mening, når vi senere får at vide, at hun gemmer på en stor hemmelighed.

På trods af usikkerheden og den, hvad man kunne betegne som nærmest teenageagtige opførsel, passer hun utrolig godt ind i sin rollen som hjemmegående husmor i perioden det moderne gennembrud.

Nora indretter sig og lytter til sin mand Helmer, det fremgår tydeligt at hun er underlagt ham, eksempelvis når Helmer retter på hende: "En sangfugl må have rent næb at kviddre med; aldrig de falske toner." (side 12).