Et Dukkehjem | Analyse og perspektivering

Indledning
Kampen om ligestilling for mænd og kvinder er ikke noget uvident eller nyt for os. Den har stået på længe, måske endda længere end vi indser? Vi kender alle #metoo bevægelsen som i dag er gået viralt på de sociale medier og som sætter fokus på seksuel chikane eller seksuelle overgreb.

Den er især rettet mod mænd i magt, der udøver deres højstående status på at udnytte kvinder og retfærdiggøre overgreb. I 1960-70 kæmpede rødstrømpebevægelsen blandt andet for at kvinder skulle ses som ligeværdige med lige muligheder og ikke som objekter, i høj grad seksuelle objekter.

Alt dette vidner om, at tematikkerne fra ’Et Dukkehjem’ såsom kønsroller, identitet og ligestilling stadig er relevant. I fortællingen møder vi Nora som selv kæmper en brag kamp for at bryde løs fra undertrykkelsen i hendes eget hjem.

Uddrag
Nora og Thorvald Helmer er et ungt par, der i starten af stykket virker til at have det godt sammen. Helmer er blevet forfremmet i Aktiebanken, hvilket betyder, at parret får flere penge at gøre med. Dette er Nora, som er ekstra glad for materielle goder, især glad for. Helmer er derimod mere økonomisk bevidst og vil derfor gerne spare lidt på pengene.

Helmer var i en periode meget syg, hvilket resulterede i at parret tog et år til Italien for at Helmer igen kunne blive rask. Udadtil tror folk at Nora, den småforkælet rigmandsdatter, har lånt penge af hendes far til at finansiere rejsen. Senere finder vi dog ud af at Nora har taget et selvstændigt valg og selv har lånt pengene, i hemmelighed.

Men da det på daværende tidspunkt ikke var muligt for kvinder at tage lån uden deres mands samtykke, forfalskede hun et gældsbevis, med sin fars underskrift og låner pegene af sagfører Krogstad.

Problemet opstår, da Krogstad truer med at afsløre det for Helmer. I et forsøg på at skjule det for Helmer, begynder Nora at tage egne beslutninger, i forsøget på at gøre det rigtige.

Helmer ender med at finde ud af, at Nora har forfalsket gældsbrevet og bliver rasende. Han vil først umyndiggøre hende, men falder ned og tilgiver Nora.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu