Amalie Skram: Forraadt | Analyse, fortolkning & perspektivering

Indledning
Et stor skridt i dag, er ægteskab og at skulle skabe en ny tilstedeværelse. I dag indeholder ægteskabet ikke kun kærlighed, men også frustrationer og problemer for de flestes vedkommende. I dag er et ulykkeligt ægteskab ikke en synd at skulle erkende, men dog blevet til hverdag.

Derudover bliver der i det danske samfund, ikke set ned på den del af befolkningen, med anden kønslig før ens ægteskab og dette kan både være positivt men også negativt. Og denne problemstilling er det som hovedpersonen Aurora står overfor i romanen, at skulle gifte sig og skabe en ny tilstedeværelse.

Uddrag
Kaptain Riber er Auroras kommende levevej og ægtemand. I teksten får man ikke særlig meget af vide om Riber, hvilket gør at man ikke kommer så tæt på ham, som f.eks. på Aurora. Riber giver dog også udtryk for utryghed ved ægteskabet og ved Aurora.

I teksten beskrives han "Med sit blonde helskæg, sin godmodige, lidt skæve øjne og den brede, gulhvide skaldepande, nærmest lignede en russer" I teksten hører man også om en episode som Riber har været ude for, nemlig prostitution. I denne episode giver Riber et godt indblik i hvordan den seksuelle ligestilling var mellem kvinderne og mændene i perioden ”det moderne gennembrud”. Denne episode har stor betydning for Ory og mindre betydning for Riber og dette kommer til udtryk på side 4 linje 5 ” Skammer Du Dig ikke?” Spurgte Ory ” Hvem er det, som har lært mig at tænke sligt”.

Hvis man ser på Aurora og Ribers forhold til ægteskabet er de begge meget uvidende og begge meget tilbageholdende til hinanden. Dette kan skyldes, at deres styrkeforhold er asymmetrisk. Og at de derved ikke føler sig symmetriske og villige til at gøre en indsats for at dette ægteskab skal lykkes og begge parter bliver lykkelige.

Romanen er opbygget kronologisk og der er ikke benyttet flashback, hvilket gør at man ikke får en indflydelse i Auroras opvækst. Dette er en problemnovelle, eftersom at problemet i romanen er med til at opbygge handlingen.

Fortælleren i romanen er alvidende, dog mest fra Auroras synspunkt og uden at være jeg-fortælleren. Fortælleren er alvidende, eftersom fortælleren har en altopfattende viden og ved hvad der foregår i personernes bevidsthed. Vores opfattelse af Riber er f.eks. Kun fra Auroras synspunkt.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!