Indledning
Det røde gardin er skrevet af den nordske forfatter Amalie Skram i 1899. Amalie Skram er fra det moderne gennembrud, og den mest betydelige kvindelige forfatter fra den tid.

Amalie Skram blev født i Bergen i en fattig købmandsfamilie. I 1864 blev hun gift med en 10 år ældre kaptajn, som hun fulgte verden rundt. De fik 2 sønner. Ægteskabet var dog ikke lykkeligt, og de endte med at gå hver fra sig.

Indholdsfortegnelse
Indledning
Analyse af novellen
- Resume:
- Tema:
- Komposition:
- Personkarakterstik:
- Miljø:
- Fortællerforhold:
- Sproget:
- Fortolkning:
Perspektivering

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Det ydre bliver ikke direkte beskrevet af hverken manden eller kvinden. Derudover har manden eller kvinden ikke et navn, det fjerner identiteten hos dem begge, og giver et mere alment billede af mænd og kvinder i det moderne gennembrud.

Kvinden udstråler en form for tvivlende, men på samme tid viljestærk. Dette kan ses når det gælder om købet af det røde gardin.

På linje 4-14 bliver der her beskrevet hvilke tanker og følelser der går gennem kvinden, da hun køber gardinet: ”Inde i butikken, da hun stod og spurgte om prisen på dette røde, klare stof, havde hun tænkt:

Det er dog en giftig farve, hvad vil du med det? Du bliver jo dårlig af at se på det, og det er livagtigt, som om det lugtede af lig. Men hun havde måttet købe det alligevel.

Hun have jo brug for et stort, dækkende gardin for det brede vindue i sin egen stue, når hun sad og arbejdede og ville holde solskinnet og det alt for grelle lys ude.

Og det skulle være gennemsigtigt. Rullegardinet gjorde det for mørkt. Når hun først fik det flor op, blev det nok pænt. Et mildt, rødligt skær ville så farve lyset i stuen.”