Opgavebeskrivelse
Analyseobjekt Kommentar i Berlingske.dk ”Midaldrende hvide mand, du har intet at sige om sexisme”

Indledning
I en kommentar på Berlingske.dk med titlen ”Midaldrende hvide mand, du har intet at sige om sexisme” der er udgivet den 25. oktober 2020, giver forfatteren til kommentaren, Amanda Bodal udtryk for sine holdninger til sexisme og ligestilling mellem mænd og kvinder.

I kommentaren bliver emnet sexisme diskuteret. Amanda Bodal kommer ind på egne erfaringer, samt veninders oplevelser omkring sexisme. Amanda Bodal lægger også op til en diskussion af, hvem der kan tillade sig at være en del af den debat.

Hun mener, at midaldrende, hvide mænd skal undlade at blande sig i debatten, fordi de ikke selv har oplevet sexisme. Dette er provokerende, men samtidig er det formentlig medvirkende til, at flere har læst kommentaren. X

Uddrag
Når man læser kommentaren, bliver der også stillet både åbne og retoriske spørgsmål, som ikke bliver besvaret af Amanda Bodal. Som læser af kommentaren, forholder vi også til de åbne spørgsmål.

Det kunne for eksempel være ”Kan man kalde Danmark for et demokrati, når mænd og kvinder i magtpositioner gør alt, de kan, for at lukke munden på de kvinder, der udfordrer status quo - og når man negligerer tusinde af kvinders oplever med fraser som ”det var bare en hånd på et lår?”

Som læser/modtager, må man selv forholde sig til de retoriske spørgsmål, som Amanda Bodal stiller, og selv komme frem til et svar, men det er klart, at hun med sin kommentar håber på, at hun kan få læserne til at sympatisere med sin argumentation. X

Hvis man kigger på den måde indlægget er skrevet på, så benytter Amanda Bodal sig af meget lange sætninger, som ofte er et tegn på et vist uddannelsesniveau, da korte sætninger er lette at læse og omvendt.

Som nævnt tidligere, studerer Amanda Bodal bachelor i Arts of human rights, hvilket i nogens øjne kan være med til at gøre hendes argumenter mere troværdige, fordi man må formode, at hun ved, hvad hun taler om.

Det betyder også at etos kommer i spil, fordi hun spiller på tilliden til læseren, og læserne skal kunne stole på det, hun siger. X

Sexisme er ikke et nyt begreb, det er et emne som længe har været i spil, både i Danmark og internationalt.

Mange kvinder oplever eller har oplevet en eller anden form for sexisme, men ofte er det noget, de ikke vil tale om.

Mange oplever det som et tabu, og det lader også til at en del har skyldfølelse over at have oplevet sexisme eller krænkelser. Var jeg selv skyld i det? Hvorfor sagde jeg ikke fra?