Indledning
”Generation krænket?” Er det hvad vores generation, er ved at ende op som? Bliver vi i dag krænket over for meget?

Vi er i dag blevet rigtige gode til at fortælle når vi føler os krænket. Bare det seneste år, har der både været rigtig meget fokus på #MeToo

efter at Sofie Linde med sin tale til Zulu galla 2020, gjorde opmærksom på seksuelle krænkelser, og blæste hele #MeToo bevægelsen i Danmark i gang igen.

I USA kæmpede man med bevægelsen ’black lives matter’ i juli 2020 efter en afroamerikansk mand, George Floyd, blev dræbt, under en anholdelse, af en hvid politimand.

Indholdsfortegnelse
Mange mener, at det krænkende sprogbrug er med til at opretholde undertrykkelse og racisme i hverdagen.

Det kan godt være, vi i dag er blevet en smule mere følsomme og føler os krænket af bare de mindste ting. Juno Berthelsen har i en live-chat på DR givet sin mening til, hvorfor vi i dag føler os mere krænket end vi førhen har gjort.

”Mennesker der historisk er blevet undertrykt og stadig strukturelt lider under institutionaliseret og strukturel racisme får en større og større stemme - de siger fra overfor den racisme og undertrykkelse som finder sted mod dem” .

Det er dejligt, at vi er nået til et punkt i vores samfund, hvor folkegrupper, som før i tiden har følt sig undertryk, tør at står frem, så vi kan få respekt for hinanden.

Vi har i vores daglige sprog, mange ord som bliver brugt uden vi tænker over at de bærer undertrykkelse af bestemte folkegrupper med sig.

Ord som Neger eller Hottentot, der stort set er fjernet fra de fleste danskeres ordforråd, er et eksempel på ord som bringer racistisk undertrykkelse.

Ordet Neger opstår fra det latinske ord ’niger’ som jo egentlig ’bare’ betyder sort , umiddelbart ser ordet meget uskyldigt ud, umiddelbart lyder ordet meget harmløst og umiddelbart lyder det ikke krænkende, så hvorfor er det forkert at bruget ordet?

Ordet Neger bliver forbundet med slavetiden, hvor ordet blev brugt til raceopdeling i samfundet, hvor de hvide var højest i hierarkiet og mishandlede de sorte slaver.

Nogenlunde samme oprindelse har ordet Eskimo, ordet Eskimo blev brugt af kolonimagterne om polar-befolkningen i Grønland.

Ordet Eskimo har et racistisk menneskesyn, hvor grønlændere og Inuitter er blevet undertrykt i form af vold og manipulation, fordi man har prøvet at udrydde deres sprog og kultur .

De blev behandlet som undermennesker af Danmark. De fleste Inuitter fortrækker, at ordet Inuit bliver brugt i stedet, så man tager afstand fra kolonitidens handling og respektere at grønlænderne selv har lov til at vælge en betegnelse.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver