Kosten for levevilkårene i i-lande og u-lande | NF Eksamensprojekt

NF Eksamensprojekt.

Arbejdsspørgsmål

1. Redegør for en korrekt ernæringsmæssig sammensmeltning af kosten, og kom herunder ind på energifordeling

2. Redegør for opbygningen af næringsstofferne: fedtstoffer, proteiner, kulhydrater og inddrag de forskellige bestanddeles funktion i kroppen.

3. Diskuter kostens betydning for middellevealder, dødsårsager, og -levevilkår i i-lande og u-lande

Problemformulering
Hvilken betydning har kosten for levevilkårene i -og u-lande?

Indledning
Sammenhængen mellem kost og levevilkår i i-og ulande afspejles tydeligt.

I i-lande hvor der både er usunde og sunde fødevare som er lettilgængelige, præges befolkningen af livsstilssygdomme, fordi i-landene indtager meget af det usunde. Omvendt set, i u-landene hvor store dele af befolkningerne, lever under sult.

Dette medfører til undervægt og sygdomme, som kan have konsekvenser for befolkningen. Derfor har vi valgt følgende problemformulering: “Hvilken betydning har kosten for levevilkårene i i-lande og u-lande?

Indholdsfortegnelse
Side 1. ______________________________________________ Forside.

Side 2. ____________________________________ Indholdsfortegnelse.

Side 3. _________ Indledning, projektformulering & 1. Arbejdsspørgsmål.

Side 4. ____________________________________ 2. Arbejdsspørgsmål

Side 5. ____________________________________ 3. Arbejdsspørgsmål.

Side 6. _____________________________________ Konklusion & Bilag.

Side 7. _________________________________________ Litteraturliste.

Uddrag
1. Redegør for en korrekt ernæringsmæssig sammensmeltning af kosten, og kom herunder ind på energifordeling

Energibalance:
• Der skal være en balance mellem indtagelse af mad og forbrug.
• Energien bliver målt i kilojoule (kJ)
• Kvinde: 60 kg: 9000 kJ/døgn
• Mand, 70 kg: 11500 kJ/døgn
• Mænd har generelt mere muskelmasse end kvinder.
• Kvinder har større fedtprocent end mænd.

Basalstofskiftet:
• Total energiomsætning inkluderer basalstofskiftet ("tomgangs forbrændingen"), som kan måles når man er vågen, men i fysisk og psykisk ro.
• Hjerne og musklers energiforbrug udgør begge ca. 20% basalstofskiftet, men hvor hjernens forbrug er uafhængig af aktivitet, stiger musklernes energiforbrug med øget aktivitetsniveauet.

Hvad indtager vi gennem kosten?
• Proteiner, fedt, (vitaminer og mineraler) à til byggematerialer & kulhydrater (stivelse og fibre)

Fedtstoffer:
Hvor meget energi er der i fedt?

Fedt bør udgøre max. 30% i den daglige kost, ud af de 30% lyder anbefalingerne på:
• Max. 10% fra mættet
• 10-15% fra enkeltumættet
• 5-10% fra flerumættet fedt. (N-3 og N-6 fedtsyrer bør udgøre mindst 3 og højest 10 af energien)
• Fedt indeholder mere energi, end næringsstoffer. fx udgør et gram fedt 38 kJ.

Hvad bruger kroppen fedt til?
• Der skal der være noget fedt i vores kost for, at vi kan optage de fedtopløselige vitaminer.

Kulhydrater:...

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu