Kan værker og kunstner adskilles?

Indledning
I 2019 udkommer den kontroversielle dokumentarfilm ’Leaving Neverland’. Filmen indeholder alvorlige anklager, da to voksne mænd fortæller om deres forhold til Micheal Jackson da de var små og hvordan Micheal Jackson misbrugte dem.

Efter denne film bliver der nu debatteret omkring hvorvidt Micheal Jacksons private liv bør have indflydelse på hans værker.

På den ene side har Micheal Jackson , og mange andre af hans kollegaer muligvis gjort nogle meget uforsvarlige ting, der på ingen måde burde bakkes op om.

Sagen er dog den at vi ikke har andet end de beskyldninger de to mænd har anklaget Micheal Jackson for.

Og det giver derfor ikke mening at ignorere den banebrydende musik Micheal Jackson har lavet, og den kunstform han har startet.

Men kan man vi som kulturforbrugere stadig tillade os at lytte til hans musik? Og er det overhovedet muligt at kunne nyde de mange kæmpe hits på samme måde, når man ved hvad man ved?

Uddrag
Patricia Smollerup der har en bachelor i bachelor i film- og medievidenskab.
argumentere i Filmmagasinet Ekko d. 21. februar 2019 for, at vi bør adskille Micheal Jacksons musik fra hans privat liv, på trods af de alvorlige anklager om pædofili.

Hendes hovedsynspunkt er derfor at en kunstners privat liv ikke bør have indflydelse på hvordan vi oplever kunstnerens værker.

Måden hvorpå hun understøtter dette synspunkt er vedhjælp af flere forskellige argumenter. Det første af hendes argumenter er at ”Et utal af moderne musikere står på skuldrene af ham: Usher, Chris Brown, Justin Timberlake, Beyoncé og Bruno Mars.

Så hans bidrag til underholdningsindustrien er uvurderligt og i allerhøjeste grad stadig i live. Det er simpelthen grotesk at forsøge at viske en grundsten i moderne populærmusik ud og boykotte hans musik.” (ll. 27-31).

Smollerup skriver altså at Micheal Jackson også er en vigtig del af de populære musikere man finder rundt omkring i dag.

Micheal Jackson har skabt en måde at være superstjerne på som mange af de overnævnte kunstnere er stærkt inspireret af.

Så hvis vi skal boykotte ham og hans musik, skal vi så også boykotte de mange kunstnere der tydeligvis er inspireret af Micheal Jackson?

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu