Kan værk og kunstner adskilles | Debatterende Artikel

Opgavebeskrivelse
Omfang af din artikel: tre-fire normalsider a 2400 enheder (antal anslag inklusive mellemrum)

Debatterende artikel:
Når du skriver en debatterende artikel, skal du undersøge og diskutere et danskfagligt debatemne eller spørgsmål. Dit mål med artiklen skal være

1) gennem en diskussion at gøre din læser klogere på emnet og de forskellige vinkler og synspunkter, man kan anlægge på det, 2) i en mere debatterende form at argumentere for dine holdninger til emnet og gennem en stærk og velgennemtænkt argumentation forsøge at overbevise din læser om dine synspunkter.

Til den debatterende artikel knytter der sig altid et tekstmateriale – det kan både være mundtligt, skriftligt og multimodalt. Du skal undervejs i din debatterende artikel inddrage og forholde dig til tekstmaterialet ved at forklare din læser hvilke synspunkter og argumenter, der er centrale. Det er meningen, at du skal inddrage det, der er væsentligt for din egen undersøgelse eventuelt med konkrete citater eller eksempler fra teksten.

Du skal samtidig inddrage andre synspunkter og eksempler, som kan understøtte din argumentation og derved overbevise din læser. De andre synspunkter kan være fra en anden tekst, men det kan også være synspunkter, som du selv formulerer.

Dine eksempler kan du hente fra aktuelle sager, egne oplevelser med relevans for emnet, eller noget du har læst eller set i undervisningen, i avisen, på nettet, i fjernsynet el. lign.

Kendetegnende for den gode debatterende artikel er, at den undersøger det danskfaglige emne, formulerer præcise synspunkter ved hjælp af relevante eksempler og belæg og formår at overbevise sin læser.

Typiske skrivehandlinger: Argumentere, eksemplificere, redegøre, karakterisere, diskutere.

Delvist beslægtede genrer: Aviskronikker, debatindlæg, klummer, diskussioner på sociale medier, tv/radio-debatter, politiske taler, avisledere

Indledning
I 2019 udkom en omtalt dokumentarfilm Leaving Neverland, som omhandlede Michael Jackson og de børn han eftersigende, har befamlet.

Det er et emne der berører mange mennesker, fordi Michael Jackson har været en stor del af deres liv, som kunstner, og måske som idol.

Michael Jackson har afficeret mange menneskers liv og derfor har mange også en stærk holdning til Michael Jackson, måske endda en bitter smag i munden?

Nogle mener at man bør tage fuldkommen afstand til hans musik, kunst og alt med ham at gøre, hvor andre mener at musik og kunst ikke skal blandes sammen med kunstneren.

Men skal man blande kunstnerens værker med kunstneren? Er det moralsk rigtigt og skal vi alle vælge vores musik med omhu efter hvad kunstneren personligt har gjort af umoralske og politisk ukorrekte ting?

Uddrag
Michael Jackson var i retten i 2005 efter anklager, men er blevet frikendt - hvilket er ret vigtigt at have med i kontekst.

Det er bare anklager, så man skal måske, på trods af dokumentaren, passe på hvor meget man vil beskylde en mand hvis han er frikendt?

Det er ikke den første sag om en kunstner som er blevet offer for fænomenet ”Cancel culture”. Cancel culture eller direkte oversat ”Aflyse kulturen” har taget ved de sidste par år i filmindustrien, musikbranchen og andre ”kunstbrancher” hvor man direkte forsøger at aflyse folks karriere.

Det handler om at fjerne umoralske ting og folk fra vores nuværende vestlige samfund, godt på ondt.

Det kunne være at fjerne statuer fra pladser, hvis de eksempelvis har været involveret i slavehandel - eller at få ”aflyst” sex-forbryder Harvey Weinstein’s karriere - eller som Michael Bach Henriksen nævner i bilag 4c, med eksempel fra Tyskland, med kunstneren Emil Nolde, som har været stor tilhænger af Adolf Hitler.

Efterfølgende har Angela Merkel eksempelvis fjernet den ellers meget respekterede og store tyske kunstners malerier fra hendes kontor.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu