Indledning
I middelalderen var lyst ikke noget man, snakkede højt om som man gør i dag. Det forargede alle mennesker, hvis det emne blev talt om. Der var dog visse digtere der alligevel skrev om den forbudte drift og lyst. Blandt andet folkevisen Jomfruen i fugleham kommer ind på det dengang tabubelagte emne.

Uddrag
Her handler det om Nilaus Erlandsøn, som mange gange forgæves prøver at fange nattergalen oppe i træet. Han sætter en fælde op, hvilket mislykkedes. Herefter prøver han at fælde træet hvori nattergalen sidder, da kommer træets ejer og siger at Nilaus skal stoppe øjeblikkeligt.

Nilaus er ved at give op men så viser der sig en jomfru der, råder ham til at gøre fuglen tam, det gør han ved at skærer sin brystvorte af og kaste den op til nattergalen. Det virker og nattergalen bliver forvandlet til en skøn jomfru. Jomfruen fortæller Nilaus at det var hendes stedmor, der forvandlede hende til en nattergal.

Stedmoderen forvandlede også de syv møer der tilhørte jomfruen til ulve, de skulle holde jomfruen oppe i træet for evigt. Folkevisen ender med at Nilaus og jomfruen får hinanden.