Hvorfor skal vi overhovedet læse en bog? | Essay

Indledning
Jeg mærker vindsuset fra dynen, min mor står og ryster dynen over mig. Hun slipper den, den flyder let over min krop. Hun pakker mig ind i den. Søvnen bevæger sig over mig. Det er ved at være sovetid, jeg plager og beder min mor om at få en godnathistorie.

Min mor sætter sig på sengekanten, hun begynder historien om gummi Tarzan . Der går ikke lang tid før jeg falder i søvn, min mor slukker lyset og sætter døren på klem. En stråle fra gangen lyser ind på værelset, mens jeg drømmer sødt om gummi Tarzan. Dette var en fortælling om dengang, jeg var barn.

Men nu til dags får børn bare stukket en iPad i hånden, hvor de selv går ind på Youtube og finder en video med Gurli gris. Men hvordan skal nutidige børn nogensinde få interessen for skønlitteraturen, når ikke det er deres forældre, der læser historier op for dem?

Hvad er det, der stadig kan få nogle af os til at vælge bogen i reolen, når vi lever i et samfund, hvor skønlitteratur ikke er lige så attraktiv?

Uddrag
Men hvad er det, der gør bog god? En god bog er, når den er relevant for læseren, enten direkte eller indirekte, som fx historisk skønlitteratur. En god bog er, når der sker noget mellem læseren og bogen. Noget individuelt.

En god bog er, når du låner den på biblioteket og læser den og afleverer den og derefter går hen og køber den, fordi du bare vil eje den. En god bog er, når du læser den færdig og lukker den og lægger den fra dig, og så sidder du og kigger frem for dig og er lidt glad for at have læst den og lidt ked af det, fordi den er færdig.

En god bog er, når du kan stå foran bogreolen og kigge på, mens du glæder til at skulle i gang med at læse den.

En god bog mener jeg skal være flydende og smukt skrevet, så sproget i sig selv har en indflydelse til ens læseroplevelse. En bog skal ikke være for svær at læse. Men dette betyder dog også, at øvede læsere vil opleve mange flere bøger, som er en god bog, fordi de måske har et mere udviklet sprog og ikke vil snuble lige så let over ordene.

Dette er ligeledes en grund til vi skal læse. Vi kender nok alle ordsproget: ”Øvelse gør mester”, det samme gælder læsning.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu