Hvad er dannelse? Dansk Analyse

Indledning
Jeg sidder mast sammen på de knirkende plastikstole, som er skubbet helt op og ned af hinanden. Jeg føler mig fanget i følelsen af, at jeg kan mærke personen bagved mig, trække vejret dybt, og vedkommendes åndedrag studser hen over min nakke, mens personen foran mig, næsten sidder på mit skød. Vores rektor, står allerforrest, med en mikrofon i hånden, som ligner noget der skal betegnes som et oldtidsfund. Vores rektor har travl med at få ro på fællessamlingen, for at kunne starte hendes tale.

Hver gang hun går rundt, og kommer for tæt på højtalerne, kommer der en skrigende pive lyd, som nærmest springer trommehinderne. Hun starter talen ud med at snakke om skolen, dens værdier, dens mål og dens fremtid. Under talen dukker ordet dannelse op flere gange, ikke nok til at det bliver irriterende at høre på, men jeg bider mærke i det hver gang. Hun taler om hvordan dannelse, er skolens centrum, hvordan det er vores fælles mål. Jeg synes hun har ret i meget af det hun siger, men efter talen føler jeg, at vi begge står med en uvished og forskellige forståelse for, hvordan denne dannelse skal opnås.

Efter fællessamlingen forlader alle rummet, og lige så fyldt med bankende hjerter og teenage latter, som rummet var for bare 5 minutter siden, lige så tomt og meningsløst føles rummet nu. Jeg forlader min plads og går over for at kigge på det store maleri i den anden ende af bygningen, jeg når knap at tænke en enkelt tanke færdig før jeg står overfor det.

Uddrag
Vægmaleriet hedder ”Veje gennem foranderlige landskaber og byer”, og det er udført af billedkunstneren Kaspar Bonnén. Det skal fortælle en løbende historie, som folder sig ud langs en vej gennem hele maleriet. Vejen gennem maleriet, minder mig om hvordan vi lever vores liv. Det viser at vi ikke på forhånd, kan vide hvor vejen fører os hen.

Alle livets valg er et skridt videre på vejen, der bestemmer hvor vi ender. De valg vi træffer, træffer vi ud fra de fejl vi allerede havde lavet, og vejen er ikke bestemt på forhånd, vi skaber den selv. Når jeg kigger på maleriet, flakker mine øjne rundt og jeg ved ikke, hvor jeg skal kigge hen...

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her