Artiklen “Højt spil med 30 års indsats for vandmiljøet” af Kaj Sand-Jensen
Kronik om natur og miljø – Hvad mener vi om miljøets tilstand i Danmark?

Indledning
Jordens klima er en stor del af vores hverdag, om vi er klar over det eller ej. Det er hvad der gør at vi har en sund natur, og kan nyde de små gode ting i hverdagen, som blomster og sommerfugle.

Mennesket har forværret Jordens klima alt for meget, og det er noget der kan ses overalt i verden. Det er vi selv skyld i, og vi er vidner til at vi forurener vores planet.

Dette er ikke noget der kun går ud over os; men også den næste generation. Her snakker vi om beskidt drikkevand, og b.la. andre ting, som ødelagte vandklimaer.

Vi forurener vores natur ved at tage smutveje som f.eks. at gro vores jord, CO2 der kommer fra vores biler, massere af kemikalier i vores hverdagsting mm.

Derfor ville vi blive nødt til at ændre for mange ting i vores hverdag, hvis vi skulle stoppe forureningen helt.

Dette kan være grunden til at mange mennesker vælger at ignorere den skade der sker, og hellere skubbe ansvaret hen på nogle kloge hoveder. Det er dog heldigvis ikke alle, der giver ansvaret videre.

Optimer dit sprog - Læs vores guide og scor topkarakter

Uddrag
En der har en stærkt holdning til miljøet, og hvordan vi mennesker behandler naturen, er Kaj Sand-Jensen.

Han er professor i ferskvandsøkologi ved Københavns Universitet, og har tidligere været professor i planters økologi og fysiologi ved Århus Universitet. Han skriver i Politikken en kronik, der blev udgivet i 2015.

Sand-Jensen går meget ind for at naturen og miljøet skal passes godt på - og at vi her på det sidste faktisk har været gode til at passe på den.

I kronikken påpeger han at 30 års indsats og de store investeringer har reduceret forureningen markant, og desuden øget biodiversiteten i vandmiljøet...

Dette er dog noget som han mener at regeringen er villige til at sætte over styr. Dette er han dybt uforstående og utilfreds med.

Han mener at mange års arbejde, og flere milliarder, vil gå spildt, og kan ikke forstå deres tankegang. Sand-Jensen starter sin kronik ved at fortælle at han har lavet en status over udviklingen i miljøet og biodiversiteten i Danmark, for de sidste 30 år.

Han var glad for resultatet, og begrundede det ved at det var den fælles interesse og indsats, som flere havde vist, som havde nyttet rigtig meget og gjort sådan at naturen fik det betydeligt bedre.

Han kommer mere konkret ind på, hvilke ting der var blevet gjort eller hvad der var blevet forbedret. Her var der f.eks. at forbruget af kvælstof, fosfor og iltforbrugende organisk stof er faldet meget markant.

Han var næsten klar til at poppe champagnen, for at fejre disse fremskridt, men blev afbrudt af den daværende V-regering, som han mener har sat en modbevægelse i gang, der vil sætte en stop for hele denne fremgang.

skriver han denne kronik, for at minde alle om, ”hvorfor og hvordan vi genrejste Danmarks vandmiljø… “1 Han vil have at folk holder fast i den gode natur, og at de fortsat gør hvad de kan for at hjælpe til.

Derefter tager han et blik på historiens forløb, og hvordan vi kom frem til det miljø vi har den dag i dag. (2015, hvor teksten er skrevet.)

Han nævner den hvordan forureningsbekæmpelsen tog fart under Poul Schlüters (K) borgerlige regering. Det var ting som det møgbeskidte vandløb, mørkegrønne søer og omfattende iltsvind og fiskedød i Kattegat, som gjorde at regeringen fik øjnene op for problemet.

Derefter kom der en plan, kaldet NPO-planen, i 1985, der forbød direkte udledninger og udbringning af husdyrsgødning på frossen jord.

Blot to år senere blev der en plan kaldet ”Vandmiljøplanen” indført, og endnu et år senere, blev ”Vandmiljøplanen 2” indført.

Disse planer indehold hhv. Regler for konkret reduktionsmål for kvælstof og fosfor, og krav om etablering af afgrødsnormer.

Dertil skulle der komme en mere miljøvenlig jordbrugsdrift. Alt gik rigtig godt ifølge Sand-Jensen. I 1991 begyndte der for alvor at komme sundt vandmiljø.

Miljøbelastningen af vandmiljøet var reduceret, og det samme var de kollegaer der forsøgte at knibe sig uden om.