Grænser mellem reality og dokumentar | Dansk Artikel

Indledning
Det er vel altid en rar følelse, og et lille selvtillidsboost, at se en gruppe mennesker foretage sig en masse dumme valg på landsdækkende tv, som man i hvert fald ikke selv havde taget.

”Ej! Det sagde hun bare ikke!” bliver der skreget hjemme i stuerne, men jo, det gjorde hun, og godt det ikke var dig.

Et godt saftigt realityprogram til at pudse glorien og tilfredsstille den indre dramaqueen, eller en dokumentar til at fodre intellekten, er for mange opskriften på en god aften foran flimmerkassen.

Grænsen mellem reality-tv og dokumentarfilm er dog efterhånden blevet svært udvisket samt diskuteret i tv-verdenen, men tilfælles har de i hvert fald, at de trækker danskerne til sofaerne aften efter aften.

Indholdsfortegnelse
Reality eller dokumentar
Gift ved første blik
DR og TV2 bør stå ved deres reality
Er reality virkelig ægte?
Feel-good

Uddrag
Reality-tv er som nævnt tidligere resultatet af iscenesættelse, og så er det afgørende for genren at man er vidne til faktiske begivenheder.

”Gift ved første blik” kan for det første karakteriseres ved, at der skabes en kunstig ramme om en gruppe udvalgte mennesker, der indenfor denne ramme skal fungere mod og med hinanden .

Dette er karakteristikken på den type reality der kaldes reality-showet. Programmet er for det andet tydeligt inspireret af iscenesatte eksperimenter

da man i dette tilfælde følger singlernes forsøg på at klare sig i den pågældende situation, nemlig deres nyopståede ægteskab, med en fremmede person.

Derudover observerer eksperterne deltagernes adfærdsmønstre, hvilket også er en karakteristisk tilhørende reality-showt. På denne måde kan det altså sikkert siges

at Gift ved første blik er et realityprogram, dog forklædt af DR under kategorien ”kulturprogram”. Programmet er struktureret med en observerende fortæller

der informerer os om eksperimentets forløb, samt fortæller os om deltagerne og eksperterne. Ekspertpanelet styrker programmets logos, da det er sammensat af veluddannede yderst troværdige personer.

Da eksperterne introduceres for første gang er det i en sekvens hvor der skiftes mellem nærbillede og halvnært billede af eksperternes koncentrerede ansigter.

Yderligere tillægges en asynkron lyd i form af en små-dramatisk musik der intensivere den allerede fokuserede stemning.

”Vores forestillinger om hvordan et forhold skal starte er et stort problem ” siger sognepræst Pernille Østrem i en indstilling med halvnær billedbeskæring

normalperspektiv og asynkron lyd der dramatisere stemning skabt af hendes allerede hektiske og alvorlige ansigtsudtryk.

Undervejs i indledningen kan der argumenteres for at der er krydsklipning, da der klippes mellem de forskellige singler der giver deres bud på hvorfor de er singler, op til at de skal mødes når eksperimentet for alvor starter.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu