Fravær | Analyse

Indledning
Novellen fravær er fra novellesamlingen ”Ly” som er skrevet af Christian Kampmann. Den er skrevet under modernismen, og er fra 1965. Genren der bliver brugt i novellen, er fiktion, men der er stadig en realistisk novelle.

Altså at det er noget der godt kunne have sket i virkeligheden. Novellen er bygget op med de klassiske genretræk.

Man får et lille kendskab til de få personer der er med i novellen. I novellen ”fravær” får vi kun kendskab til Jørgen og konen.

Novellen omhandler også en konflikt, som kun strækker sig over en kort tid. Novellen her starter også i in medias res hvilket også er et klassisk novelletræk, og slutter også åbent.

Overordnet handler novellen om Jørgen og konen, der har nogen problemer i forholdet. De er afsted på ferie i et sommerhus, hvor man løbende høre om deres problemer.

Uddrag
Denne novelle kan man også bruge tre-akter-modellen. I første akt hører vi om problemerne mellem Jørgen og konen. Vi får et lille overblik på personerne og problemerne.

Vi møder vores første vendepunkt på linje 54, hvor man møder skænderiet, hvor konen siger at Jørgen har sviget hende.

Herefter går anden akt i gang, hvor Jørgen og konen elsker, og ligesom får afværget konflikten for nu. Herefter udvikler konflikten sig.

Det starter allerede igen næste dag, hvor konen stadig siger at Jørgen har svigtet hende. Konflikten bliver ved da hun bliver sur over at Jørgen ikke er hjemme til kaffetid, og her kan man mærke at konflikten ikke er blevet løst.

Vi møder det andet vendepunkt på linje 182-190, hvor det sidste skænderi kommer ” Nu for en gangs skyld ingen dumme spørgsmål,” sagde hun og iagttog hans ansigt”.

Her finder vi ud af at konflikten mellem de to hovedpersoner ikke vil blive løst. Tredje akt er det sidste af novellen, hvor konen og har lavet lækker middag. Under middagen bliver der næsten ikke sagt noget, og viser at konflikten ikke er løst.

Teksten er opbygget med flydende tekst, og direkte mellem konen og Jørgen. Novellen anvender en alvidende 3. personsfortæller, da man ikke har noget jeg i historien, og man hører alle personernes tanker og følelser.

Man kan bl.a. se det på linje 193-195 ” På et eller andet tidspunkt spurgte han, hvorfor hun egentlig ikke havde malet i alle de år.

Hun vidste ikke, hvad hun skulle svare”. Det kan man se da der ikke bliver brugt jeg, og i stedet for bliver brugt han og hun.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu