Uddrag
Den tolvte rytter er skrevet af den danske forfatter Ib Michael i 1993. Uddraget fra Romanen er på 31⁄2 side og strækker sig over kort tid, cirka en halv dag fra eftermiddag til daggry. I dette udsnit er det meget få personer, som er i fokus, tidsforløbet er begrænset, og det tager hovedsagligt udgangspunkt i naturen.

Genren er kærlighed, blandet med magisk realisme, fordi den lige netop blander noget magisk fra en fantasiverden ind i en virkelig fortælling. Der bliver, øverst på side 26, beskrevet, hvordan han bliver trukket ind i en anden verden i et andet univers. Alt derefter bliver beskrevet på en mere fantasirig måde end den første del af uddraget.

Den måde han skal give Rie et løfte, før det bliver daggry, nederst på side 26, er også med til, at det bliver en magisk realisme genre.

Linje 42, side 26 står der ordret: ”Det er fortryllelsens første bud”. Fortryllelse betyder en tilstand som nogen eller noget er blevet sat i ved hjælp af trolddom. Historien forgår også sankthansaften, hvilken er den dag på året, hvor man i gamle dage sendte hekse til Bloksbjerg. Ib Michael har nok valgt at skrive uddraget på denne dag, da det også komplementerer genren magisk realisme.

Et referat af teksten: Det er Sankthansaften og Rie befinder sig i kællingeskoven ved Roskilde. Hun lægger sig ned i græsset, leger fingerleg med hendes væsen.

Hun er glad og ud af skovbrynet kommer han, hun har bryllup med sit væsen. Hun rejser sig derefter og bevæger sig ned til vandkanten, mærker vandet over hendes tær og kigger op mod den gamle bavnehøj, hvor sankthansbålet klargøres af gartneren og hans drenge.

Et ros kommer strygende, det kommer fra Røde kaptejnens søn, Ries tideligere kæreste.

Han var ikke moden nok til hende, og nu ser hun ham blot som en lille rødhåret dreng, hun engang var bekendt med. Senere på aften står sankthansbålet flot og gnister i aftenvinden. Heksen blive sendt til Bloksbjerg og fyrværkeriet affyret.

Drengene fra Sorø akademiet står i en samlet flok, modne og i deres blå uniformer. En ”Edward Emil Langberg” fra Sorø akademiet fanger Ries silhuet ud af øjnekrogen, og træder over tærsklen til en anden verden med hende i sigte.