Opgavebeskrivelse
Der ønskes indledningsvis en generel beskrivelse af enzymer, efterfulgt af en mere detaljeret gennemgang af et selvvalgt enzym, der skal være naturligt forekommende i menneskekroppen. Betydningen af den/de processer, som enzymet katalyserer, skal inddrages.

Herefter skal der udarbejdes et afsnit om kemisk reaktionshastighed og enzymers betydning herfor. Inddrag og forklar Lambert-Beers lov.

Der udføres en forsøgsrække jf. vedlagte øvelsesvejledning. Materialer og metoder beskrives og diskuteres, resultater vurderes og diskuteres. Slut af med en diskussion af enzymers anvendelse og betydning heraf.

Indledning
Uden at vi tænker over det, bruges enzymer til rigtig mange ting i vores hverdag. Enzymer findes mange steder i vores kroppe, i naturen, i vaskepulver, i medicin og mange andre steder.

De er dermed en vigtig faktor for industrien, og livet vil ikke være muligt uden enzymer. Enzymer kan også medvirke til, at løse vores klimaproblemer.

En specifik enzymgruppe celluase kan anvendes til at være en del af produktionen i 2. generations bioethanol og dermed hjælpe til en bæredygtig fremtid. Men hvad er enzymer og hvilken funktion har de?

Indholdsfortegnelse
Resumé 2
Indledning: 4
Enzymer og deres funktion: 4
Kreatinkinase: 4
Kemisk reaktionshastighed: 5
- Lambert Beers lov: 7
Det eksperimentelle arbejde: 8
Diskussion: 11
Konklusion: 13
Litteraturliste: 13

Optimer dit sprog - Læs vores guide og scor topkarakter

Uddrag
De tre forskellige typer der findes af kreatinkinase er; MM, MB, BB, hvor MM produceres af knoglemusklerne, MB af hjertet og BB produceres af hjernen.

MM kan under nogle omstændigheder bevæge sig ind i blodomløbet, dette sker, hvis man får en skade, som fx et brækket ben.

Kreatinkinases funktion er at katalysere genopbygningen samt nedbrydningen af kreatinfosfat. Kreatinfosfat er en vigtig energiserve, og derfor er det vigtigt med et enzym, som kan speede processen op, hvilket kreatinkinases gør.

Hele reaktionen sættes i gang af kreatinkinase, hvorefter kreatinfosfat hurtig vil afgive sin fosfatgruppe til ADP, og på den måde vil der skabes nyt ATP. Det kan også ske omvendt, så kreatinfosfat og ATP går sammen og kan skabe ADP .

Ved nedbrydning af muskelvæv vil kreatinkinase frigøres til blodet, hvor læger tester kreatinkinase koncentrationen i blodet. Niveauer af kreatinkinase afhænger af køn, alder, aktivitetsniveau og andre faktorer.

Det måles i enzym pr. liter. Hvis man har meget høje kreatinkinase tal, kan det være et tegn på, at man har hjerteproblemer, hjertesygdomme, kronisk compartment syndrom (muskelskade) eller for nylig er blevet opereret.

Hvis de blot er moderat forhøjede kan det være tegn på betændelseslignede tilstand, eplipsianfald eller hårdt muskelarbejde, som fx efter en hård fodboldtræning.

Enzymer er som skrevet vigtige for kemiske reaktioner og styrer mange af livsprocesserne, for hvis enzymerne er gjort inaktive eller mangler, så vil processen tage meget længere tid, og dermed vil processen forløbe utroligt langsomt eller måske slet ikke forløbe.

Enzymer kan øge reaktionshastigheden op til en million omdannelser pr. sekund. Reaktionshastigheden i en opløsning, som indeholder enzymer, afhænger af flere faktorer: temperatur, enzymkoncentrationen, substratkoncentratioen, pH, og tilstedeværelsen af hæmmende stoffer, som kaldes inhibitor.

Temperatur:
Temperaturen hænger sammen med reaktionshastigheden idet, at når temperaturen stiger, øges reaktionshastigheden ligeså. Ved for høje temperaturer denaturer enzymet, og enzymet bliver uvirksomt.

Enzymkoncentrationen:
Reaktionshastigheden afhænger af enzymkoncentrationen, for hvis man øger enzymkoncentrationen samtidig med, at der er nok substrat til stede, øges reaktionshastigheden også.

Hvis der ikke er nok substrat til stede, vil det ikke hjælpe at forhøje enzymkoncentrationen, da reaktionshastigheden så vil blive konstant.

Substratkoncentrationen:
Substratkoncentrationen er også en gældende faktor for reaktionshastigheden. Jo mere substrat der er til stede, jo højere bliver reaktionshastigheden. Ved en bestemt substratkoncentration vil enzymerne blive mættet af alt for meget substrat, og når dette sker, vil reaktionshastigheden blive konstant, da der bindes flere substrater til enzymet, end det kan nå at omdanne produkter til.

pH:
Reaktionshastigheden afhænger også af pH, da hvert enzym har et pH optimum, hvor det specifikke enzym passer bedst til, og hvor reaktionshastigheden er størst for hvert specifikt enzym.

Enzymhæmmere:
En inhibitor er et stof, som formindsker reaktionshastigheden. Det hæmmer enzymet direkte ved at binde sig til det og hindrer det i at virke, og dermed kan de ikke udarbejde deres arbejde.

Hele den kemiske reaktion foregår ved, at substratet, der er til stede, bindes til et bestemt område af enzymet, kaldet ”aktive side”, da det er der, de lige præcis passer sammen.

Den ”aktive side” har en ladning og polaritet, som passer sammen med substratet på en helt bestemt måde, ellers vil substartet ikke kunne binde sig korrekt til enzymet9 .

Enzymer aktiverer en proces ved at nedsætte aktiveringsenergien, ellers kan en proces ikke forløbe sig10 .

Som det fremgår af figuren herunder, ses det, at hvis enzymet ikke er til stede, skal der tilføres meget energi, før processen kan forløbe, hvorimod hvis enzymet er til stede, skal der ikke særlig meget energi til, som også viser hvad enzymer gør for reaktionshastigheden.11 .