Uddrag
Novellen ”Else Sandberg” handler om, nogle forældre der havde en datter, ved navn Else. At se hende vel forsørget var forældrenes højeste ønske.

Else stod foran præsten, og skulle til at blive forlovet. Men forlovelsen tog en meget febrilsk drejning, da den yndige fæstemø Elsa, falder for præsten Søren. På begrundelse af det, er der snakke om at Elsa laver som om hun besvimede midt i kirken, for at forhindre troskabet med Junkeren.

Det viser sig så, at Junkeren og Hr. søren, havde fægtet imod hinanden, over Else.

I det de kæmpede havde kården ramt Junkeren ved brystet og han blev nedkæmpet, og tilsyneladende ihjel stukket. Sekundanterne rådede præsten til, at sætte sig på sin hest og flygte, desformedelst fordi han havde dræbt Junkeren Jens.

Hasteligt tog Hr. Søren sine penge, og de nødvendige klæder og drog afsted med nedsænket hoved, og tankerne på den skønne jomfru Else. Fra tid til anden dør Elses mor, i det som hun var i begreb med for anden gang at bortgive jomfru Elses hånd.

Ærgerligvis dør hendes far efterfølgende også under krigen, da Krigstrompeten, tilkaldte ham til kamp imod Sveriges krigere. Faderen måtte forlade sin datter, i hjemmet. Samt havde ingen set krigens ulykkelige vending.

Ubelejligt kom Svenskerne, polakkerne og tyskerne, og invaderede Danmark. De plyndrede og tømte hver ejendom, og bestjal genstande fra folk i hjemlandet.

Blandt andet Elsas Pengekasse, og hvad de ellers kunne finde i hendes bolig. Imens de drog videre med pengekassen, væltede den sig om sin egen akse og lige ud i søen, som her var meget dyb.

Den ligger der stadig til den dag i dag, Folk har oftest gravet efter den, men det lykkes aldrig at finde den rigtige lokalitet.