Eksamenssæt torsdag den 30. maj 2013 – Opg. 3 Samfundsdebatterende kunst

Indledning
22. juli, 2011. Denne dato husker jeg nok bedre end de fleste af mine danske kammerater. Det var dagen hvor fredelige Norge, som ikke havde set lignende før, mistede sin uskyld på grund af én mands handlinger og principper. Jeg husker, at min familie og jeg kører op gennem det lange land nordpå for at besøge min farmor (noget der efterhånden er blevet en tradition i sommerferien) da vi hører nyhederne i bilradioen. Højst 100 kilometer syd for Oslo hører vi om de første angreb i regeringskvarteret. I takt med kilometerne der stryger forbi vinduerne i Mazdaen,

Uddrag
Jeg glemmer aldrig den stilhed, der rungede højere end noget geværskud eller nogen sprængladning, og som omkransede os da vi var ankommet til familiens afsides hytte. Det var her statsminister Jens Stoltenbergs ord brød stilheden, og på smukkeste vis forenede landet med de værdier som det står for. Kærlighed, fællesskab, tolerance. Da jeg kort efter så, at den danske dramatiker Christian Lollike ville fremføre et stykke om massakren, ved navn Manifest 2083, synes jeg at det var yderst absurd.

Denne diskussion lægger den danske kritiker og journalist Nanna Goul vægt på i teksten Et spørgsmål om moral – eller kunst?
Det er som om, at væsentligheden af samfundsdebatterende kunst understreges mere og mere jo flere år de bestemte værker lægger bag sig. Et godt eksempel på dette er de store værker, der blev skabt indenfor kunst og litteratur i det moderne gennembrud.

Christian Lollikes teaterstykke er et eksempel på en ekspressiv måde at kritisere samfundet og dets strømninger på. Dem der er mere kritiske overfor Lollikes stykke, inklusiv mig selv for knap 6 år siden, siger at man ikke tager hensyn til ofrene ved at fremstille tragedien på denne måde.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!