Eksamenssæt HTX 20. august 2014 (sygeeksamen) – “Er elitens børn snotforkælede?”

Sygeeksamen fra HTX den 20. august 2014.
Redegørelse og diskussion samt en perspektivering til social arv.

Opgavebeskrivelse
Eksamensættet indeholder en redegørelse for synspunkterne i artiklen "Elitens børn er snotforkælede" (tekst 2), som er et interview af overlæge Steffen Jacobsen foretaget af Per Michael Jespersen, Tarek Omar og Vanessa Christophersen - udgivet i Politiken den 23. februar 2013.

Derudover indeholder sættet en redegørelse for synspunkterne i artiklen "Hvidovre møder Hellerup" (tekst 5), skrevet af Mette Albæk - udgivet i Politiken den 13. marts 2010.

Indledning
Interviewet ”Elitens børn er snotforkælede” er trykt i Politiken og skrevet af opinionsredaktør Per Michael Jespersen, debatredaktør Tarek Omar samt skribent og fotograf Vanessa Christophersen d. 23. februar 2013. Teksten omhandler den 56-årige overlæge, dr.med., Steffen Jacobsen, som har kæmpet sig op fra underklassen, og som nu hører til den såkaldte elite. Det mærkværdige er blot, at den succesrige overlæge samt forfatter til bestselleren ”Trofæ” ikke bryder sig om overklassen. Følgende sider indeholder redegørelse af hovedsynspunkter fra artiklen samt diskussion heraf med inddragelse af andre tekster.

Uddrag
Der skal ikke herske nogen tvivl om, hvorvidt overlæge Jacobsen er vred på overklassen, trods han selv er blevet en del af den. Han ønsker at råbe denne kreative klasse op og fortælle, at det ikke er Frederiksberg, Vesterbro og Østerbro, der er centrum for hele verden, trods det primært er dem, som får et ord indført.

I Danmark er samfundet og dets sociale klasser bygget op som et bjerg. Dette bjerg inddeles i fem sociale klasser: Overklassen, Den højere middelklasse, Middelklassen, Arbejderklassen og underklassen.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter