Eksamenssæt 18. maj 2017 – Essay Gys i kunsten – “Vampyrer – praktisk og kritisk” af Geert Hallbäck – Karakter 10

Opgavebeskrivelse
Skriv et essay om gys i kunsten.
Dit essay skal tage udgangspunkt i Vampyrer – praktisk og kritisk (tekst 3) og undersøge, hvorfor vi fascineres af gys i kunsten.
Inddrag eksempler fra fx film og litteratur.

Indledning
Mit første møde med gysergenren var, da jeg tilbage i folkeskolen læste bogserien Gåsehud af R.L. Stine for første gang. Titlen på serien synes jeg i den grad var passende, idet jeg virkelig mærkede uhyggen komme kravlende, hver gang jeg så de hjemsøgte huse og de uvirkelige væsner for mig. Den uhygge kom ret så uventet, da jeg jo ikke havde oplevet denne måde at fortælle en historie på før. Sikke et gys. Men sikke en spænding! Selvom stemningen nu var blevet mere ambivalent under aftenlæsningen, var jeg da i den grad blevet konverteret. Det var næsten skæbnebestemt, at jeg skulle vokse op til at blive ”gyserelsker”. Dog tog det mig længere tid at vænne mig til gys og gru på film. Den visualiserede angst og absurditet var for meget for mig dengang, men er sidenhen alligevel blevet berusende på en god måde. Der fin-des næsten intet bedre end at se gyserfilm med vennerne, og i fællesskab blive skræmt fra vid og sans eller blot grine af dem.

Uddrag
En god ”gyser”, om det så er en bog, en film eller et teaterstykke, byder på adrenalinsus. Dem af os, som ikke dyrker ekstremsport nyder måske derfor denne genre, men fascinationen må stamme fra noget mere end ”suset”, man får af at se filmvampyrernes blodrus.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter