DHO | Mellemkrigstiden | Kjelle Abell & Eva

Indledning
Jeg har valgt at arbejde med skuespillet, Eva aftjener sin Barnepligt der er skrevet af Kjeld Abell i 1936. Skuespillet har en masse emner som belyses b.la. Børneopdragelse, som var 30’ernes store samtaleemne.

I denne opgave ligger mit fokus på at arbejde med et særligt henblik på hovedpersonen Eva og skuespillets verfremdungsteknik og afslutningsvis en perspektivering til perioden.

Derfor vil jeg starte med at redegøre for verfremdungsteknikken. Herefter vil jeg analysere og fortolke Kjeld Abells skuespil Eva aftjener sin Barnepligt med særligt henblik på personkarakteristik og verfremdungsteknikken.

Indholdsfortegnelse
1 Indledning ................................................................................................................. 3
1.2 Kort Præsentation af skuespillets forfatter Kjeld Abell .......................................... 3
1.3 Problemformulering ................................................................................................ 3
1.4 Redegørelse for episk skuespil ................................................................................ 3
1.5 Redegørelse for Verfremdungsteknikken................................................................ 4
2. Kortfattet resume af Eva aftjener sin Barnepligt ................................................ 4
2.1 Verfremdungstekniske træk ....................................................................................4
2.2 Personkarakteristik med særligt henblik på Eva ..................................................... 5
2.3. Analyse af skuespillet Eva aftjener sin Barnepligt ................................................ 8
4. Perspektivering ........................................................................................................ 9
5. Konklusion ............................................................................................................... 9
6. litteraturliste .......................................................................................................... 10

Uddrag
Verfremdung er en tysk betegnelse for at gøre noget fremmed. Udtrykket stammer fra Bertolt Brecht. Betegnelsen er et nyt navn på teknikken, som Brecht har benyttet sig af i lang tid.

Gennem verfremdungsteknikker gøres dagligdags handlinger fremmede, fordi man tvinges til at tænke over dem. Handlingsgangen må aldrig virke selvsagt og nødvendig.

Regibemærkninger, sceneteknik, musik, og kommentarer tages i anvendelse for at vise, at enhver handling, enhver bevægelse, kunne have været anerledes og været sket noget andet.

En fremmedgørende måde er at bruge kapiteloverskrifter, der kort fortæller afslører handlingen i de enkelte scener, som skal hindre publikum i at synes handlingen er mere interessant, og lade sig rive med i stedet for at koncentrere sig, om hvorfor de handler som de gør, og ikke om hvordan personerne handler.

2. Kortfattet resume af Eva aftjener sin Barnepligt

Skuespillet Eva aftjener sin Barnepligt er skrevet i 1936, af Kjeld Abell.

Stykket handler om, Adam og Eva som hænger på et kunstmuseum, dog er Eva utilfreds med sit liv, fordi hun aldrig har været et barn. Hun får så lov til at få opfyldt sit ønske, om at opleve barndommen og ungdommen ved hjælp af lidt magi.

Hun kommer i en velhavende familie, dog er det ikke en positiv oplevelse for hende, da Eva ender i en retssag ”Eva kontra hendes familie” og efter retssagen vender Eva tilbage til Adam.

2.1 Verfremdungstekniske træk

Kjeld Abell anvender Verfremdungsteknikken en del gange i drama teksten, for hele tiden at påminde publikum om at dette blot er et skuespil og ikke virkelighed. Han fremhæver især teknikken i starten og slutning af skuespillet. Jeg vil fremhæve enkelte elementer, som allerede kan bemærkes i begyndelsen.

Der beskrives to forskellige verdner, virkeligheden og den overnaturlige verden f.eks. bliver der anvendt magi, så Eva kan komme ud fra sin ramme, væk fra museet og ud i den virkelige verden, så hun kan få opfyldt sit ønske om at opleve barndommen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her