Det er ikke afgørende, at vi bringer nyheden først. Det er altafgørende at den er sand

Indledning
Da jeg en aften lå hjemme på sofaen, træt efter en lang dag med fodbold og skole, zappede jeg rundt mellem diverse kanaler, da mit blik faldt på DR1, som bragte filmen ”Det er ikke afgørende, at vi bringer nyheden først. Det er altafgørende at den er sand”.

En interessant overskrift, som hurtigt vækkede mig fra min travle dags træthed. Ligeså begejstret jeg var, inden jeg så filmen, var jeg også efter. Hvis ikke mere. Filmen var en sand øjenåbner, som alle, uden at have styr på politik, kan relatere til, samt vil jeg mene, alle bør se den, for at få et realistisk indblik i, hvordan vi dagligt snydes og manipuleres.

Den er lavet på baggrund af en artikel skrevet af Bjarne Schilling, som er journalist på Politikken. Som overordnet handler om kendte nyhedssider som Ekstra Blades, BT osv. da Schilling mener, journalistikken har taget en drastisk drejning i den forkerte retning. Mange journalister glemmer, eller nærmere med vilje undlader, at de fem nyhedskriterier er væsentlige pejlemærker, hvis en idé skal vurderes ti, at være en journalistisk historie.

Det er altså ikke meningen, at man udvælger en af disse fem kriterier. I dagens journalstik, er der gået for meget konkurrence i den og for lidt optik. Det er tydeligt, at journalister vægter sensation fremfor væsentlighed, og ofte glemmer de helt, at vurdere og stille sig kritiske til det, de er i gang med, at sende ud til hele befolkningen, blot i iver efter at være de hurtigste på send knappen.

Uddrag
Bjarne Schillings afsluttende Citatet i artiklen: ”Det er ikke afgørende, at vi bringer nyheden først. Det er altafgørende at den er sand”, mindede mig om den episode, der fandt sted fredag den 28. september, kendt under titlen ”den omfattende menneskejagt, som lukkede Danmark ned i flere timer”.

Som seer og dansk indbygger, fik man ikke oplyst meget, på trods af hele Danmark lukkede ned. Dog stod det klart, at der var tale om en stor politiaktion i jagten på tre mænd i en sort Volvo. Jeg stod i et proppet tog, på vej mod Kastrup lufthavn, da der første gang blev bragt noget om denne nyhed. Jeg skulle til Berlin med min faster.

En tur jeg længe havde set frem til, da jeg aldrig havde været i Berlin eller på storbys ferie før. Mine tanker satte straks de værste scenarier i gang, og jeg var sikker på, alle fly ville blive aflyst, samt at jeg oven i hatten ville være fanget på hovedbanen med mit og mange andres skuffede ansigter, over en dårlig start på vores længe ventede weekend.

Dog var dette heldigvis en skuffelse, der ikke kom i opfyldelse, og min faster og jeg kom harmløst igennem turen mod Berlin. Senere viste nyheden sig, at være en stor fejltagelse. Journalister kæmpede om, at bringe så meget information til folket først, at hele Danmark lukkes ned ved en fejl hverken efterfulgt af en forklaring eller en undskyldning.

Den trussel, man mente der var tale om, var ikke en trussel mod en bestem gruppe men i stedet en persontrussel, og ovenikøbet havde den sorte Volvo slet intet med sagen at gøre. Tænk hvis denne aktion havde aflyst min tur til Berlin, for senere hen at vise sig at være en fejl!