Det digitale liv | Essay | Stina Nielsen

Indledning
Nogle dage føler jeg, jeg er født i det forkerte årti. Det er ikke længere nemt at være ung og samtidig ønske sig en analog hverdag, hvor man ikke er omringet af diverse forstyrrende digitale instrumenter.

Hvilket ironisk nok er min holdning, mens jeg sidder og skriver på min MacBook Air til 10.000 kr. og med min iPhone 5s liggende ved min højre side. Det er elektroniske apparater, som jeg, bevares, selv har udsat mig for at blive afhængig af, men i dag ønsker jeg at blive fri. Og jeg er ikke den eneste, som er hooked.

Majoriteten af mine venner bliver næsten fysisk utilpasse, hvis de ikke har deres smartphone på sig, og panikken er med det samme at se i deres øjne. Denne afhængighed er en bivirkning af den teknologiske udvikling.

Uddrag
Smartphones er en fantastisk opfindelse. Vi har tilgang til talløse mængder af viden, vi har altid timevis af underholdning lige ved hånden, og ligeledes er vi konstant mulige for vores venner at få kontakt til. Men lader vi os ikke narre? For hvordan kan det være, at det nu er blevet en socialt acceptabelt ting at sige, ”undskyld, hvad sagde du?”, fordi vi liiiige skulle chatte færdig med ham den søde fra C-klassen?

Jeg selv har i perioder rendt rundt med en gammel Sony Ericsson, fordi min iPhone har været totalsmadret. Det har mine venner og jeg haft det vældigt morsomt over, men hvis jeg skal være helt ærlig, har disse perioder været nogle af de bedste i mit liv.

Jovist, det har taget mig knap 5 minutter om at skrive en SMS, og jeg har ikke været i stand til at MobilePay’e for den vodka, jeg splejsede med Catrine om inden gymnasiefesten - men befriende var det nu alligevel. Indenfor de sidste par uger har jeg taget mig det utænkelige skridt at slette både Facebook- og Messenger-appen fra min telefon.

Det har medført kaldenavne som ”protest-pigen”, ”hippien” og ”ekstremisten”. Men jeg har ikke gjort det som en del af noget større, men nærmere for noget mindre: mig selv og mit helbred. Jeg syntes, det var ubehageligt, at mine venner havde en bedre forståelse for, hvor og hvornår jeg sidst havde brugt min telefon, og de blev vrede, når jeg ikke svarede dem lige med det samme, for de kunne jo se, at ”jeg var aktiv for 12 minutter siden.”

Hvis jeg endelig skal krybe til korset, så slettede jeg faktisk Facebook-appen for knap to måneder siden, fordi jeg følte, den brugte for meget af min tid.

Jeg kunne snildt bruge flere timer på bare at ligge og opdatere min startside. Det valg er der også blevet set skævt på, efter jeg har truffet det. Men de skæve blikke kan jeg sende direkte tilbage, når min veninde sidder ved siden af mig på sofaen og lukker sig inde i sin egen lille bobble, som reflekterer med et skinnende lyst skær lige op i fjæset på hende.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu