Den danske Krænkelsekultur | Analyse | Dansk

Indledning
Jeg havde for nylig en samtale med en ven, der følte sig krænket over, at jeg anvendte ordet ciskønnet. “Hvis jeg spurgte dig, om du ville holde op med at bruge ordet, ville du?”

Spurgte min ven. Jeg prøvede at forklare ham definitionen på ordet og hvorfor det netop ikke var krænkende.

Min vens synspunkt var, at ordet var krænkende for ham fordi, at det gjorde ham opmærksom på hans opfattede “normalitet” i samfundet.

Med andre ord, han blev selvbevidst om sit privilegium, og det gjorde ham utilpas. Jeg lagde mærke til at min indsats i diskussionen udelukkende var fokuseret på at forklare

hvorfor det jeg sagde ikke var stødende og hvad udtrykket betød for mig. Men det var jo ikke en diskussion jeg kunne vinde. For man kan jo som krænker ikke vælge, hvad der er krænkende for personen der føler sig krænket.

Uddrag
“Jeg føler mig krænket” er blevet et helt normalt udtryk at sige i dagens Danmark. Men er vi overhovedet klar over, hvad ordet egentlig indebærer? J

eg var ikke selv klar over det, så jeg slog det op i ordbogen. Der stod: “At krænke, at begå overgreb mod nogens ære, selvfølelse eller lignende.

Ordet krænkelse bruges til tider om seksuelle overgreb. En krænkelse kan også være at bryde eller udvise manglende respekt for især politiske og juridiske bestemmelser.”

Ordet lyder umiddelbart som et ret voldsomt begreb at kaste sådan rundt med til hverdag. Så hvorfor er det, at vi har brug for at sige det så ofte?

Selvfølgelig skal vi tage det alvorligt, at der findes kvindeundertrykkelse og racisme, men nogle gange er krænkelserne måske bare en misforståelse eller en afvisning?

Katrine Marie Guldager skriver i sin klumme at “Vi alle sammen har brug for, at nogen har lidt ondt af os en gang imellem, uanset hvor meget succes vi har.”

Hun mener at vi måske, måske ikke ubevidst har brug for, at andre har ondt af os. Så måske handler det ikke altid om selve krænkelsen men nærmere om noget i os selv.

Så er det overhovedet nødvendigt at opsætte sådan en scene som måske i virkeligheden bare handler om ens egne usikkerheder, og skal det virkelig gå ud over vores ytringsfrihed?

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu