De uanstændige

Indledning
1960’erne vendte op og ned på Danmark. De gængse værdier var i krise, normer og omgangsformer forandredes, og ungdommen gjorde sit for at vise, at den ville have indflydelse og medbestemmelse.

Panduros forfatterskab skildrer ofte afvigere, der på den ene eller anden måde er blevet trætte af de gængse normer eller ”normaliteten”. Romanen De uanstændige fra 1960 er ingen undtagelse.

Herigennem skildrer Panduro med brug af satire et samfund, hvor konformitet truer med at kvæle det enkelte individs udfoldelsesmuligheder.

Dette mærker hovedpersonen, den 17-årige Thomas, der er strengt opdraget til at opføre sig i overensstemmelse med samfundets gældende normer og regler, i sit møde med de meget anderledes og usædvanligt frie tvillinger, Mick og Topsy fra nabofamilien.

Han tiltrækkes af dem begge og den livsstil, de repræsenterer, hvilket udløser en indre konflikt hos den normbundne Thomas.

Uddrag
Thomas er 17 år gammel, da vi første gang møder ham i romanen. Han er vokset op i familien Simonsen, hvor alt baserer sig på orden.

Han er opdraget til at leve i overensstemmelse med samfundets specifikke normer og værdier. Familien Simonsen er bosat i Charlottenlund, hvor ”huset var symmetrisk indtil det absurde” (Side 7, linje 15).

Thomas' far er en højtstående mand og direktør, som Thomas sammenligner med klippevægsansigtet af den første præsident. Som barn ser Thomas op til sin far, men i løbet af romanen ændrer Thomas’ forhold sig til faren.

Thomas’ mor er en jævnt, stilfærdigt og evigt fortvivlet kvinde. ”Hver gang der skete noget ubehageligt, fik hun bekræftelse på sin evindelige undergangsstemning” (Side 6, linje 20).

Hun lider af sygdomsangst og hendes gud hedder helbred. Hun benægter sig selv at leve et afslappet og sundt liv.

Dette går udover Thomas og han bliver derfor ugentligt målt og vejet ”Af den grund blev Thomas en gang om ugen vejet og målt, og blev han fundet for let og for lille blev en af apostlene alarmeret” (Side 6, linje 31).

Familien Simonsen er en velhavende familie, som går op i at alting skal være i orden og der er næppe noget der er overladt til tilfældighederne. ”Han købte sig et elektrisk ur, som højst kunne gå femten sekunder forkert i døgnet. Efter det ur blev samtlige husets øvrige ure reguleret to gange i døgnet” (Side 7, linje 6).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her