Indledning
I 1924 blev Toms fabrikken grundlagt af de to apotekere Hans Trojel og V.H. Meyer. Toms er en produktionsvirksomhed som sælger chokolade. Kendetegnet for virksomhedernes produkter er kvalitet og smagfulde oplevelser.

Virksomhedens navn Tom stammer fra deres navne Trojel og Meyer. S´et blev senere tilføjet af hensyn til logoet på slikautomaterne, hvor man ikke var glad for, at der stod ”Tom”.

Toms gruppen har til huse i Ballerup og beskæftiger sig i dag med ca. 1200 medarbejder i Danmark og ca. 150 i Sverige. Virksomheden råder over to fabrikker i Danmark samt en i Sverige og en i Tyskland.

Deres fabrik i Ballerup er den størst, der producere man omkring 15.000 chokoladevarer årligt. I 2015 opnåede Toms en omsætning på 1,75 mia. kr. og et overskud på hele 70,5 mio. kr. efter at have et underskud i 2014.

Indholdsfortegnelse
Virksomhedskarakteristik
Omverdensmodellen
Afhængig omverden:
- Konkurrenter
- Kunder
- Leverandører
Uafhængig omverden
- Politik og lovgivning
- Økonomi
- Kultur
- Miljø
- Demografi
Swot analyse

Uddrag
Politik og lovgivning
Alle danske virksomheder er underlagt en del større love. De skal være ærlige omkring deres produkter og ikke lyve om dem.

Der er en form for fairplay, altså man skal respektere andre virksomheder, så du må ikke nedgøre andre konkurrenter, for at fremme en selv.

Økonomi
Økonomien er meget vigtig i et land, det er meget afgørende for hvor meget en virksomhed sælger. Jo flere penge landet har, jo mere sælger en virksomhed.

Danmark er dog et godt og rigt land. Da finanskrisen ramte os hårdt i 2008, overvejede vi mere hvad vi købte.

Eftersom Toms produkter ligger i den dyre ende, kunne de mærke det på omsætningen. Toms sælger kvalitetsprodukter i den dyre ende af skalaen.

Kultur
Os danskere elsker jo chokolade, vi kan slet ikke få nok af det. Vi er i top 10 over mest chokolade spisende land.

Det siger jo lidt om, hvor glade vi er for chokolade. Os danskere vi vil gerne have kvalitet frem for kvantitet. Det vægter vi højt i Danmark. Toms er et mærke, som jeg tror alle danskere kender og har smagt eller i hvert fald hørt om.

Miljø
I dag er vi mere oplyste om miljøet, hvad der skader miljøet osv. Derfor tænker flere og flere virksomheder på, hvordan de kan formindske skaderne på miljøet og verden, når de producere.

De prøver altid at finde den bedste løsning. Virksomheden skriver på deres hjemmeside, at de bruger kunstgødning på miljøvenlig vis. Toms har et samarbejde i Ghana, hvor Toms køber deres kakaobønner fra.