Indledning
En omverdensmodel er en analyse af virksomhedens omverden, der kan påvirke virksomhedens udvikling nu eller i fremtiden. Omverdensfaktorerne opdeles i den afhængige omverden og den uafhængige omverden også kaldet nærmiljø og fjernmiljø.

Den afhængige omverden omfatter de interessenter, som virksomheden kan have en gensidig påvirkning på, men også kan blive påvirket af, fx mellem virksomheden og dens kunder.

I den uafhængige omverden findes de faktorer, som virksomheden ikke kan kontrollere, virksomheden må løbende tilpasse sig ændringer i omverdenen og udnytte de muligheder, der opstår for at blive på markedet.

Uddrag
Carlsberg mellemhandlere er diverse detailvirksomheder, f.eks. Dansk supermarked og coop. Carlsberg konkurrerer med mange store ølkoncerner om den største markedsandel.

En af de helt store konkurrenter er den hollandske Heineken. Heineken, som i forvejen har knap 1100 pubber i Storbritannien, står til at overtage 1900 pubber fra Punch Taverns, der i øvrigt er Carlsberg-kunde.

Det fremgår at det danske bryggeri Carlsberg i 2016 havde en markedsandel på 12 pct. af det britiske marked. Det tyrkiske bryggeri Anadolu Efes indikerer med sine seneste salgstal, at det har vundet markedsandele på det store russiske marked, hvor tyrkerne konkurrerer med danske Carlsberg, som er markedsleder på det russiske marked, men meget tyder på, at Efes har taget nogle markedsandele fra Carlsberg.

Dette ses flere steder, at Carlsberg har det svært over for deres konkurrenter. Carlsberg er rykket op blandt verdens største bryggerier, men risikerer at komme i et tab af markedet. Carlsberg er ikke på samme måde et globalt brand som det har været før hen.

Lande som Rusland, Kina og andre steder i Asien er Carlsberg et hot brand, men andre steder f.eks. i Storbritannien, hvor Heineken har slået igennem er Carlsberg et discount brand.