Brexit | Samfundsfag

Indledning
EU samarbejdet er anderkendt verden over og fungerer i de flestes øjne positivt. Unionen som i dag har mange medlemmer, nemlig hele 27 lande, har været med til at forbedre de økonomiske -og kulturelle forhold over grænserne inden for EU.
Storbritannien, som er den femte største økonomi i verden, foretog i 2016 en afstemning, hvis resultat kom til stor overraskelse for verden.

Den tidligere britiske premierminister, David Cameron, havde lovet folket, at en afstemning om Storbritanniens position i EU som medlem, skulle forblive, eller om nationen skulle meldes ud.
Afstemningen lød på, at hvis mere end 50% af stemmerne faldt på, at Storbritannien skulle forlade EU, ville der følges op på afstemningens udfald.

Den 23 juni 2016 fandt afstemningen endelig sted med et overraskende tæt resultat. 51,9% af stemmerne, stemte nemlig for, at positionen som EU medlem, skulle frafalde. Det viste sig, at kun 71,8% af Storbritannien, havde valgt at tage del i denne betydningsfulde beslutning.

I denne opgave skal vi fokusere på Storbritannien, som er den første nation nogensinde til at melde sig ud af EU, nemlig Brexit.

Indholdsfortegnelse
Side 3........Introduktion
Side 4-9..............Opgave 1
Side 9-12..........Opgave 2
Side 13-15.........Opgave 3
Side 16...........Diagram
Side 17........Kildefortegnelse

Uddrag
Hvorfor fortrød mange vælgere at de stemte for BREXIT?

Da afstemningen fandt sted tilbage i 2016, var der mange, der stemte uden at vide, hvad de stemte om. Der har været en del tale om, at folket har været for dårligt informerede i forhold til afstemningens relevans og konsekvenser.

Efterfølgende er det gået op for en del borgere, hvad de har stemt i mod, og det er gået op for dem, at selv den britiske regering ikke var klar til valgets resultat.

- Hvilke fordele og ulemper er der ved at anvende direkte demokrati i valg om deltagelse i EU?

Fordelen ved at anvende demokrati i forhold til en afstemning om en nations deltagelse i EU er, at nationen opfylder kravene til en demokratisk nation i og med, at folket er med til at bestemme. Ved ikke at inddrage folket, kan der skabes mistillid til regeringen, som vil vise sig ved resultat til næste regeringsvalg.

Ulempen er, at man lader nogle mennesker tage en vigtig beslutning, der har stor indflydelse på nationens fremtid, som måske ikke har sat sig ind i, hvad et medlemskab i EU indebærer. På den måde må regeringen forholde sig til folkets afstemning, som er besvaret mere eller mindre uansvarligt. Storbritannien burde også have sat afstemningens udfald til at træde i kraft, hvis der var et flertal på 75% i stedet for over 50%.

- Hvorfor ønsker EU en hurtig gennemførelse af BREXIT?

Hele situationen har taget alle med storm, og EU ser gerne, at Storbritannien er ude hurtigst muligt efter nationens afgørelse, så det kan overstås.
Dog har ledere som Angela Merkel være ude og sige, at en hurtig afgørelse af Brexit næppe vil finde sted:

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her